- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Хавански синдром“: Бивша амбасадорка САД у Црној Гори добила посебан задатак

© REUTERS / Pool / Olivier HosletАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2021
Пратите нас
Државни секретар САД Ентони Блинкен именовао је двоје искусних дипломата да надгледају напоре Стејт департмента у вези са „Хаванским синдромом“ и увођењем „нове технологије“ како би се разуме узрок мистериозних здравствених инцидената америчких дипломата.
Блинкен је именовао Џонатана Мура, службеника Одељења за иностране послове, који ће координирати свеукупни одговор Стејт департмента. Такође, именовао је и Маргарет Ујехару за вишег координатора за негу како би се осигурало да погођене дипломате добију врхунски медицински третман, преноси РТЦГ.
Мур је некад био директор канцеларије за јужну и централну Европу у америчком Стејт департменту а Ујехара амбасадор САД у Црној Гори.
Блинкен је рекао да се преузимају напори да се схвати шта узрокује инциденте, с обзиром на то да се ради о фрустрирајућој загонетки за три узастопне администрације и америчку обавештајну заједницу.
„Људи су били дубоко, дубоко погођени овим. То је веома, веома моћно и само појачава у мени апсолутно уверење да морамо да учинимо све што је могуће за наше људе - да бринемо о њима, да их заштитимо. Доћи ћемо до истине о овоме“, рекао је Блинкен у свом првом говору о инцидентима.
Ентони Блинкен је, како преносе амерички медији, нагласио да су симптоми које пријављује особље америчке владе стварни и штетни. Дипломате су, како се наводи, „искусиле озбиљне физичке последице, укључујући упорне главобоље и губитак слуха“.
„Они су такође искусили психичку штету, укључујући трауму, анксиозност, депресију. Они су били погођени - њихове каријере су погођене. Погођене су и њихове породице и колеге“; нагласио је амерички државни секретар.
Он сматра да ће ново партнерство са Универзитетом Џонс Хопкинс, које је почело прошлог месеца, побољшати систем неге за дипломате који имају симптоме. Навео је да је недавно успостављена сигурна линија која ће омогућити дипломатама и члановима њихових породица да у сваком тренутку пријаве инциденте или чак и да постављају питања анонимно ако желе.
Администрација председника Џоа Бајдена засад није у стању да пружи објашњење за инциденте под називом Хавански синдром, који су на сличан начин збунили бившу Трампову и Обамину администрацију након што су се први пут појавили у америчкој амбасади на Куби 2016. године, наводе амерички медији.
„Влада САД сумња, али није могла поуздано да утврди, да су ова дешавања заправо напади страног противника на америчко особље“, пишу медији.
Америчка и Кубанска застава  - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2021
СРБИЈА
„Хавански синдром“ први пут у Србији — од чега то мистериозно „оболевају“ америчке дипломате
Заставе Кубе и Америке - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2021
СВЕТ
Објављен тајни извештај америчких научника о „Хаванском синдрому“ - откривен необичан узрок
Филм Емира Кустурице - Ко је узнемирио америчке дипломате
 - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2021
СРБИЈА
Кустурица открива позадину Хавана синдрома: Зашто америчким дипломатама зуји у ушима /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала