- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Српски вирусолог упозорава на опасности делта плус соја вируса корона

CC0 / Pixabay / Вирус корона
Вирус корона - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2021
Пратите нас
„Делта плус сој је нешто ‘преносивији’ у односу на делта сој. То значи да један човек може да зарази више људи ако болује од тог соја. Делта плус сој још није доминантан, али видећемо шта ће касније бити. Посебно се прати његова улога у преносивости вируса“, каже за „Спутњик“ вирусолог Нада Куљић Капулица.
Делта плус сој откривен је и назван тако јер су приликом умножавања делта соја корона вируса, који тренутно преовладава у свету, уочене нове грешке, тј. мутације вируса.

Делта плус сој — заразнији

Нада Куљић Капулица појашњава да су промене приликом умножавања вируса примећене на шиљку, делу вируса који се везује за ћелије људског организма, односно на почетку инфекције и истиче да је за откривање делта плус соја потребна опширна анализа, која обухвата испитивање и разврставање великог броја узорака вируса узетих од пацијената.
„Код нас се то ради на Медицинском факултету и још неким местима. У нашој околини, Хрватска је већ прогласила да имају тај сој, што значи да је сигурно присутан и код нас. Колегиница с Медицинског факултета је јуче рекла да су они радили са десетак сојева и да још нису пронашли делта плус“, предочава Нада Куљић Капулица.
CC0 / Пиксабеј / Делта плус сој корона вируса још увек није званично пронађен у Србији, али вирусолози тврде да је стигао.
Тест на вирус корона – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2021
Делта плус сој корона вируса још увек није званично пронађен у Србији, али вирусолози тврде да је стигао.

Последице и даље непознате

Она указује на то да још није познато какве ће тачно последице нови сој имати, јер није довољно испитан:

„Да ли ће људи више умирати, да ли ће давати тежу болест, односно да ли ће бити опаснији, то ће се тек видети. То се тек прати, као и то како ће вакцине утицати на тај сој, али за то треба да имамо пацијенте. За све то је потребно време и разврставање сојева. Они су сад на помолу у неким земљама, а како ће вирус еволуирати, то не може да се предвиди. То важи и за делта плус, да ли ће бити одбачен сутра као безначајан или ће бити забрињавајући, то ћемо тек видети.

Нада Куљић Капулица подсећа да су мутације грешке у умножавању вируса које се уочавају анализирањем генома вируса. Ако је мутација значајна, класификује се као нови сој.
„Има много мутација овог вируса. Издвојене су значајне, оне означене грчким алфабетним словима: алфа, бета, гама и делта. Значајно значи да утиче на брзину преноса вируса, изазивање тежег облика болести, чешће смртне исходе“, појашњава Нада Куљић Капулица.
Лаборант у микробиолошкој лабораторији  - Sputnik Србија, 1920, 06.11.2021
СРБИЈА
Делта плус сој вероватно стигао у Србију: Упозорење команданта војне болнице на Карабурми
Тест на вирус корона - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
ДРУШТВО
Кон о делта плус соју короне: Колико је заразнији и шта је решење
Др Бранислав Тиодоровић - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2021
ДРУШТВО
Тиодоровић: Чекају нас две велике опасности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала