- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Инициран импичмент: Како је 15-часовни говор чилеанског посланика можда коштао председника функције

© AP Photo / Esteban FelixПредседник Чилеа Себастијан Пињера
Председник Чилеа Себастијан Пињера - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
Пратите нас
Чилеански посланик Хаиме Наранхо говорио је готово 15 сати без прекида на седници парламента о опозиву председника земље Себастијана Пињере, како би „купио“ време колеги који је закаснио, а чији је глас требало да буде одлучујући за импичмент, пише Ројтерс.
Наранхо је уочи седнице изјавио за локалну радио-станицу „БиоБио“ да је припремио 1.300 страница текста.

Посланик је прочитао извештај од 1.300 страница од корице до корице, а за све то време, посланици су само два пута отишли на паузу од 15 и 20 минута.

Према наводима агенције, посланика је током говора два пута прегледао лекар.
Пошто је званичник успео да „купи“ време, његов колега посланик Хорхио Џексон, који је био у карантину до 9. новембра због контакта са особом зараженом вирусом корона, успео је да стигне на састанак и гласа за опозив. Како се наводи, његов глас је могао да одигра одлучујућу улогу у гласању за импичмент.
Џексон је иза поноћи објавио видео-снимак у којем се види да вози аутомобил и говори да већ „јури у парламент”.
Неколико сати касније, доњи дом чилеанског парламента подржао је импичмент председника због сумњи у корупционашке шеме вредне милијарде долара. За ту одлуку гласало је 78 парламентараца, што је био минимум потребан за подршку иницијативе.
Почетком октобра се сазнало да је група опозиционих посланика у Чилеу одлучила да поднесе парламенту на разматрање питање опозива актуелног председника након објављивања „Пандориних папира“. По њиховом мишљењу, Пињера је заслужио уставну оптужбу, јер је прекршио закон. Председник је, са своје стране, демантовао своју умешаност у офшор шеме.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала