- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Сећање на сјајан гест: Немац из Ливерпула одушевио Србију Наталијином рамондом

© AP Photo / Darko VojinovicЈирген Клоп са цветом Наталијина рамонда
Јирген Клоп са цветом Наталијина рамонда - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
Пратите нас
Немачки фудбалски тренер Јирген Клоп одушевио је народ у Србији заједно са фудбалерима Ливерпула, који су на одећи носили Наталијину рамонду пред меч Лиге шампиона са Црвеном звездом у Београду, одигран 6. новембра 2018. године.
Немачки стратег славног клуба са Енфилда је на своју јакну прикачио Наталијину рамонду, којом се у Србији одаје почаст жртвама из Првог светског рата, а исто су на дресовима урадили фудбалери енглеског тима.
У тој утакмици Звезда је дошла до једне од највећих победа у 21. веку, савладавши првака Европе са 2:0 головима Милана Павкова.
Српски медији и љубитељи фудбала су са одушевљењем испратили гест Немца и његових играча, чиме су узвратили њиховом исказивању поштовања према обележавању Дана примирја.

Цвет феникс — вишеструки симбол за Србе

Наталијина рамонда је биљка чија је симболика вишеструка за српски народ.
Позната је као цвет феникс, јер и када се потпуно осуши, ако се мало залије, може да оживи, баш као што је из пепела васкрсла и српска војска у Првом светском рату. Цвет који је жив и када је на око мртав је добио име по једној од најлепших српских краљица Наталији Обреновић и опстаје на нашим просторима већ милионима година.
Расте на истоку Србије и на планини Ниџе у Македонији, на чијем је врху Кајмакчалану српска војска, под командом војводе Живојина Мишића, водила жестоке борбе против Бугара, у Првом светском рату, током стварања предуслова за пробој Солунског фронта.
Битка је вођена у другој половини септембра 1916. и прва је српска победа од повлачења из земље током зиме 1915/1916. године
Пригодни беџеви у знак одавања почасти страдалима у рату, али и поноса на војничке победе одавно постоје и у другим земљама. У част победе у Првом светском рату Британци и грађани држава Комонвелта са поносом истичу значке у облику цвета булке, што је ових дана била топ тема у британским и српским медијима, јер је фудбалер Немања Матић одбио да га носи зато што је Велика Британија учествовала у бомбардовању Србије 1999. године.
Јирген Клоп са цветом Наталијина рамонда - Sputnik Србија, 1920, 07.11.2018
Чојство и јунаштво: Свака част Клопу!
Менаџер Ливерпула Јирген Клоп - Sputnik Србија, 1920, 07.04.2021
Немац сада зна како је било Србији на Мундијалу у Русији /видео/
Наталијина Рамонда - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2017
Зашто Срби данас каче Наталијину рамонду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала