- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Незабиљежен парламентарни случај: Влада без икакве подршке коју нико не смије да сруши

© Flickr / Спутњику уступила Влада Црне ГореПремијер Црне Горе Здравко Кривокапић
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 11.11.2021
Пратите нас
Неће бити избора нове Владе у Црној Гори, јер актуелни кабинет Здравка Кривокапића опстаје због страха од повратка ДПС-а на власт. Тако су се формирале околности да све док један посланик буде подржавао Владу Кривокапића, она ће опстајати, све док има маневарски простор за рад, увјерен је економски аналитичар Предраг Дрецун.
Ко владу буде рушио са ДПС-ом, оцјењује Дрецун за Спутњик, сносиће посљедице — зато премијер и јесте тако релаксиран.

Како опстаје Кривокапићева влада

Наш саговорник истиче да Влада функционише у до сада незабиљеженим парламентарним околностима. Њу нападају практично сви и ако бисмо анализирали, њу у Скупштини у овом тренутку подржавају два до четири посланика.
„Поставља се питање како онда функционише и опстаје Влада у таквим околностима. Она једноставно опстаје на равнотежи страха оних који су на почетку формирали ту владу, како се ДПС са својим савезницима не би вратио на власт. То одржава ову Владу“, каже Дрецун за Спутњик.
Зато многи конституенти власти трпе нелагодности, трпе оно што иначе не би трпјели и зато премијер онако ноншалантно поручује онима што су незадовољни да обезбиједе 41 посланика и да сруше Владу ако могу.
„Ја зато мислим да ДФ као највећи конституент скупштинске већине, народски речено, неће стиснути петљу и срушити Владу“, каже Дрецун .
Он указује да оваква политичка атмосфера није добар оквир за функционисање једне власти, јер ако се бојкотује Скупштина и не доносе закони, Влада управља уз помоћ подзаконских аката, а то је преживљавање, то није успостављење новог стабилног система.
Наш саговорник истиче да је зато веома важно да буџет за наредну годину буде усвојен у Скупштини, пошто га Влада ових дана објелодани и пошаље на усвајање.
„Буџет је основни израз Маршаловог плана и без њега ми не можемо знати како се мисли спровести тај план. Буџет треба да се усвоји најширим могућим консензусом. Сматрам да и ДПС треба да гласа за буџет, јер ће се његовим спровођењем омогућити да просјечни доходак у Црној Гори буде 750 евра. Мада ја разумијем и оне посланике који траже објашњење како ће се спровести план”, каже Дрецун.
Он истиче да бојкот Скупштине Црној Гори не доноси никакво добро, мада смо посљедњих 20 година имали стално да битни политички фактори из разних разлога бојкотују парламент и да то никоме не можете објаснити од европских званичника.

Маршалов план за Црну Гору има шансе

У осврту на Маршалов план — „Европа сад“ у Црној Гори, Предраг Дрецун истиче да тај програм владе за подизање животног стандарда, и поред нестабилних политичких прилика, има шансе да заживи.
У основи, Маршалов план за Црну Гору је реалан, јер постоји могућност праведне прерасподјеле средстава, поготово у првој фази плана, кад је планирана другачија прерасподјела друштвеног производа, каже Дрецун за Спутњик.
Он сматра да је повећање минималне зараде на 450 евра и смањење пореског оптерећења на плате добар потез који ће довести до повећања потрошње. Програм „Европа сад“ се доноси у политичком амбијенту који је веома нестабилан, те ово, како истиче, представља револуционарни захват који у Црној Гори још није виђен. По мишљењу Дрецуна, боље је смањити доприносе и имати минималну зараду од 400 или 500 евра, јер би издаци за плате били отприлике исти, али би се увело више реда.
„У тој првој фази плана жели да се постигне виши ниво социјалне правде, да се смање разлике између највиших и најнижих доходака. На дужи рок такав план не би био одржив уколико се не дође до структурних промјена у економском систему и те промјене би требало да се догоде у неколико фаза. Првих шест мјесеци може да се рачуна за прерасподјелу и то може бити одрживо за тај период, али најкасније за годину требало би да се подржи нова економска стратегија која ће ставити акценат на раст реалног сектора — нешто морамо почети да производимо. Ако се оствари раст реалног сектора, онда ће Маршалов план бити одржив“, истиче Дрецун.
Он додаје да је и раније указивао да треба да се повећа минимална цијена рада у Црној Гори, јер постоје јаке фирме које исплаћују минималац радницима, а остало на руке, као додатак плате.
„Нова прерасподјела свакако да ће погодити један дио фирми, али ће они који исплаћују радницима плате од 450 до 500 евра нето бити у повољнијем положају од оних који исплаћују минималац”, сматра Предраг Дрецун.
Новогодишњи ватромет у Будви - Sputnik Србија, 1920, 09.11.2021
РЕГИОН
Царевић о спору око дочека Нове године у Будви: Традиција ће бити настављена
Састанак парламентарне већине у Цреној Гори  - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2021
РЕГИОН
Мандић: Мјесец дана за договор о новој влади
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала