- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Како се лечио Ледени човек Еци, најпознатија алпска мумија

CC BY 2.0 / / Ледени човек Еци
Ледени човек Еци - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
Пратите нас
Ледени човек Еци је најпознатија природно очувана алпска мумија на свету. Познатији је и по бројним тетоважама које су се очувале на његовој кожи. Од његовог открића бројне анализе су урађене како би се добио детаљан у увид у његово здравље.
Међутим, најмање се зна о могућим облицима неге и лечења током бакарног доба у северној Италији. Детаљним прегледом његовог тела и његове опреме, научници су могли да сазнају како су се древни људи лечили у време лледеног човека.нега и лечење већ били уобичајени у време леденог човека
Један од приступа за тестирање хипотезе о облицима лечења, јесте на основу прегледа тетоважа на телу мумије. У неким студијама веровало се да су тетоваже примењене као врста лечења бола у доњем делу леђа и дегенеративних обољења зглобова колена, кука и зглоба руку. Међутим, у другим студијама његове тетоваже повезане су са раним обликом акупунктуре.

Употреба биљака у лечењу

Научници су даље посматрали његове различите здравствене проблеме, дегенеративне болести зглобова, гастроинтестиналне проблеме и калцификацију артерија и упоредили их са локацијом и бројем тетоважа. Све то заједно са проналаском медицински ефикасних гљива и биљака, као што су брезова губа или брезин копитњак (Piptoporus betulinus гљива) у његовој опреми и цревима, наводе да су нега и лечење већ били уобичајени у време Леденог човека.
CC BY 2.0 / / Реконструкција алпске мумије, леденог човека Еција
Реконструкција алпске мумије, леденог човека Еција - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2021
Реконструкција алпске мумије, леденог човека Еција
До данас, најчешћа дискусија о потенцијалној здравственој нези или лечењу се вртела се око функција његових тетоважа и микро и макроботаничких анализа гастроинтестиналног садржаја.
Врло мало научних студија о леденом човеку говорило је о томе у којој мери су примећене повреде, дегенеративне болести и гастроинтестинални проблеми могли бити симптоматски. Односно да су доводили до бола или нелагодности, пише портал „Све о археологији“.
Ипак, сумњало се да су остаци његове опреме коришћени у медицинске сврхе, као што је брезова губа, Piptoporus betulinus. Током палеоботаничког истраживања цревних узорака, идентификовано је неколико биљних полена и остатака којима су приписана лековита својства, као што је папрат. Међутим, не може се искључити да су такве биљке коришћене као заштита (омот) за храну и да су случајно прогутане.
Зна се да је ледени човек патио од разних патолошких стања, као што су излечене повреде, дегенеративне болести и проблеми са пробавом који би захтевали лечење или негу како би се опоравио и наставио са животним стилом који је захтевао опсежно ходање по алпском терену.
Иако је тешко или готово немогуће сазнати да ли је, и ако јесте, у којој мери, Ледени човек уопште патио од бола, чини се врло вероватним да је доживео бар неке периоде бола или нелагодности.
Египатска мумија - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2020
Заражени преци: Од којих инфекција су боловали и умирали древни људи?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала