- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Министар унутрашњих послова Српске: Додик је један од тренутно најугроженијих политичара

© REUTERS / DADO RUVICМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
Пратите нас
Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да је Милорад Додик, српски члан Председништва Босне и Херцеговине, сигурно један од тренутно најугроженијих политичара у земљи.
„Ми смо тога свакако свесни. Пратимо стање, реагујемо на потенцијалне претње и наравно, прилагођавамо мере обезбеђења“, рекао је Лукач.
Лукач је, у интервјуу за портал „Факти“, објаснио да се Додик обезбеђује на основу Уредбе о одређивању личности и објеката који се посебно обезбеђују, а да се мере обезбеђења реализују у складу са Упутством о обиму и начину вршења послова посебног обезбеђења.
„Посебно обезбеђење се предузима у складу са категоријом личности, а српски члан Председништва БиХ Милорад Додик представља личност прве категорије“, нагласио је Лукач.

„Претње бошњачких политичара Српској показују и на каквим ногама стоји БиХ“

Поводом санкција које је помињао специјални изасланик америчког председника за Западни Балкан Габријел Ескобар и на питање да ли то сматра директном претњом политичарима који воде Републику Српску, Лукач је казао да је много претњи и притисака последњих дана упућено према Републици Српској.
„Изјаву господина Ескобара не бих коментарисао, али бих зато најоштрије осудио којекаве изјаве, пре свега бошњачких политичара који ‘призивају’ међународну заједницу да реагује, Еуфор да пошаље војне трупе, причају о спремности, наоружању, посредством медија пласирају разне дезинформације, а све у циљу дестабилизације и стварања ратно-хушкачке атмосфере“, оценио је Лукач.
Како је навео, то показује степен њихове неозбиљности, али и на каквим ногама стоји БиХ.
„Ти људи су, судећи бар по њиховим изјавама, спремни и на ескалацију сукоба, да би било онако како ‘они’ сматрају да у БиХ треба да буде. То није демократија, а није ни независност, ни стабилност“, рекао је Лукач.
Лукач је истакао да сматра да то не заслужују ни Срби, ни Хрвати, ни Бошњаци.
„Већ скоро три деценије народ се застрашује причама о потенцијалним етничким сукобима и поделама, убеђују нас да морамо имати странце у судовима и тужилаштвима, да не можемо ништа сами и — ево докле смо дошли. Да стојимо скоро три деценије у истом месту, без помака“, навео је Лукач, додајући да сматра да је циљ свих да живе нормалне животе и да се оствари напредак.
У контексту очекиване седнице Скупштине Српске о повлачењу сагласности на пренос надлежности на ниво БиХ, Лукачу је постављено и питање како ће се то одразити на лична документа и издавање докумената која ће бити враћена у надлежност Републике Српске.
Истичући да су грађани Републике Српске приоритет, Лукач је рекао да ће се све урадити да њихова права ниједног тренутка не буду доведена у питање.

„Нама није намера да закључамо наше грађане да не могу да изађу из Републике Српске или да не могу једноставно да путују, нити нам је намера да спречимо наше грађане да могу да користе своја возила, возачке и саобраћајне дозволе. На тај начин би спречили промет и роба и услуга и нанели бисмо штету РС, а то никоме није намера...“, поручио је Лукач.

Лукач је прокоментарисао и недавно одржану посебну седницу на којој опозиција није пружила подршку вету на заштиту виталног националног интереса које је покренуо српски члан Председништва БиХ, оцењујући да је то изгледало као покушај политичког разрачунавања са Милорадом Додиком.
„Не знам да ли су у том тренутку они уопште мислили о српском националном интересу или о интересу грађана који су их довели у посланичке клупе“, казао је Лукач.
Он сматра да је опозиција подлегла притиску странаца и политичког Сарајева, занемарујући интересе Републике Српске.
„Народ то препознаје и верујем да ће их за казнити на следећим изборима“, додао је Лукач.
Седница парламента Републике Српске - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
РЕГИОН
Прекретница за Републику Српску: Подвлачење црте која се не прелази и коначни тест јединства
Састанак српског члана Председништва Милорада Додика и заменика помоћника државног секретара САД Габријела Ескобара  - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2021
РЕГИОН
Иза врата „сусрета џинова“: Америка мења реторику — Ескобар изненадио Додика и чуо јасан став
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала