Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Европосланици оптужили Србију за „модерно ропство“

© AP Photo / Visar KryeziuВиола фон Крамон-Таубадел
Виола фон Крамон-Таубадел  - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2021
Пратите нас
Известилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон, са још шест европосланика, објавила је писмо у коме се наводи да су „згрожени извештајима о трговини људима у сврху радне експлоатације у Србији“. Она је оптужила Владу Србије за „саучесништво у модерном ропству“.
У писму објављеном на сајту Виоле фон Крамон наводи се да призори 500 вијетнамских радника са градилишта компаније „Линглонг“ у Зрењанину одају слику „модерног ропства на граници ЕУ“.
„Потпуно је неприхватљиво да држава која жели да постане чланица ЕУ толерише изградњу и одржавање фабрике која је запослила раднике користећи трговину људима и експлоатацију. Ћутање српске владе о овом принудном раду значи да су они саучесници у модерном ропству“, наводи се у писму.
Власти у Србији се позивају да одмах реагују на „кршење радничких права и људског достојанства“, а Србија да покаже да „припада европској породици нација“ кроз промоцију високих стандарда људских и радничких права, али и кроз „анализу кинеских инвестиција“, укључујући стандарде рада и заштите животне средине.
Иако није међу потписницима овог писма, известилац за Србију у ЕП Владимир Билчик оцењује да у 21. веку у Европи „нема места за слике које долазе из зрењанинске фабрике Линглонг“.
„Сви радници у земљама кандидатима за чланство у ЕУ заслужују безбедне радне услове и заштиту. Позивам надлежне власти у Србији да темељно истраже овај случај“, написао је Билчик на свом Твитер налогу, преноси Танјуг.
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
СРБИЈА
„Виола фон Крамон се меша у унутрашње ствари Србије“: Ана Брнабић узвратила европосланици
Председник и премијерка Србије Александар Вучић и Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2021
ЕКОНОМИЈА
Вучић и Брнабићева о случају вијетнамских радника у Зрењанину
Грађевински шлем - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
СРБИЈА
Почело премештање вијетнамских радника у Зрењанину: Боравили у просторијама са плинским боцама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала