- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Поток алкохола на Хавајима: Планинар намирисао пиво на острву /фото/

CC0 / pixabay / Извор
Извор - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
Пратите нас
Један планинар наишао је на поток који је мирисао на пиво, док се кретао острвом Оаху на Хавајима. Тестови су показали да је садржај алкохола у води чак 1,2 одсто.
Планинар је прошлог месеца пешачио тереном бујне вегетације у Ваипију, граду на хавајском острву Оаху, када је осетио, како је рекао оштар мирис алкохола.
Убрзо је открио да је мирис допирао из оближњег потока који се налази у близини ауто-пута.
Планинар је контактирао Керола Кокса, локалног активисту и адвоката који води непрофитну организацију „EnviroWatch", пошто је помислио да је у питању загађеност воде.
Кокс је за "Вашингтон пост", пошто је изашао на терен, рекао да је „мирис потока заиста ужасан".
Кокс је са још неколико колега приметио да се одређена течност улива у поток низ литицу поред ауто-пута, где се налази један од највећих дистрибутера алкохола и пића на острвима.
Кокс је пријавио случај владиним званичницима, који су утврдили да је извор загађења компанија "Paradise Beverages".
Компанија сарађује на случају, јер је могуће да на неки начин алкохол из њихових просторија одлази у оближње водотокове.
Тестирања су показала да је ниво алкохола у води 1,2 одсто. Кокс је рекао да није изненађен јаким смрадом у близини компаније за пиће у Ваипију, која се налази око 40 километара северозападно од Хонолулуа.
Рекао је и да су такве ствари „уобичајене" на Хавајима - у прошлости је каже виђао потоке контаминиране бојом и цементом.
„Постоји недостатак поштовања према земљишту и води, Хаваји су еколошки крхки, мало је преосталих мочвара", додао је Кокс.
Кокс је навео у жалби Одељењуза чисту воду Хавајског одељења за здравље да је посреди контаминација и кршење Закона о чистој води. Испуштање алкохола у воду такође је утицало штетно на рибљи свет.
Након пријава надлежним институцијама и када су званичници утврдили шта је извор проблема, дистрибутеру алкохола, наложено је да „заустави испуштање", а надлежни су додали да је надзор терена и даље у току, уз сарадњу са Министарством здравља, пренео је РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала