- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Белоруски амбасадор у Србији: Део миграната с границе с Пољском биће враћен кући на пролеће

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаМигранти на белоруско-пољској граници
Мигранти на белоруско-пољској граници - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
Пратите нас
Амбасадор Белорусије у Србији Валериј Бриљов изјавио је да ће део миграната који се тренутно налази на белоруско-пољској граници остати у Белорусији, а да ће остали на пролеће бити враћени у земље из којих су дошли, као и да та држава ни на који начин не промовише илегалну миграцију у земље ЕУ.
Бриљов је данас у Београду рекао да је решавање мигрантске кризе на белоруско-пољској граници приоритет Белорусије и да се на граници тренутно налази око 5.000 избеглица.

Враћање миграната на пролеће

Бриљов је констатовао да ЕУ криви Белорусију за мигрантску кризу на граници с Пољском, али да не жели да директно и конкретно разговара с њом о тој ситуацији.
„ЕУ не прихвата наш став. Кажу: ‘Ви сте то питање започели, ви га и решите’. А који је излаз из ове ситуације? Предложено је да се онима који буду желели да остану у Белорусији нађе посао и смештај. Они који су овде дошли с намером да прођу преко Белорусије у Пољску, Немачку и друге западне земље, у принципу, морају бити враћени кући“, подвукао је Бриљов.
Он је напоменуо да избеглице нису дошле да живе и раде у Белорусији или Летонији и да Белорусија жели да се и Запад укључи у решавање мигрантске кризе:
„Данас их је 5.000, сутра ће их бити 10.000, а можда чак и 100.000. Ми им пружамо помоћ, дајемо храну и новац и желимо да ово питање решимо. Тренутно је ситуација мало лакша, али је дошло хладно време. Много људи треба сместити. Ми то можемо сада да радимо, али сместити и хранити 5.000 људи, за то су потребне огромне паре. Тамо је и много деце“.
© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаБриљов је рекао да је на белоруско-пољској граници око 5.000 миграната.
Мигранти на белоруско-пољској граници - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
Бриљов је рекао да је на белоруско-пољској граници око 5.000 миграната.

Русија није умешана

Бриљов је такође одбацио тврдње које стижу са Запада о наводној умешаности Русије у мигрантску кризу и додао да се због добрих односа између руског и белоруског председника Владимира Путина и Александра Лукашенка преко Белорусије врши притисак на Русију.
„Русија тренутно има врло лоше односе с Пољском и Западом уопште. Русија је врло снажна и огромна. Шта она може да има од овога осим проблема с избеглицама? Запад врши притисак на Русију, а потом и на нас“, рекао је Бриљов.
У осврту на најаве Пољске да ће забранити међугранични железнички саобраћај преко Белорусије, Бриљов је подсетио да ту трасу користе пре свега Русија и Кина:
„Превоз возом се вишеструко повећао због ковида 19. Ионако је ситуација тешка, а ако затворе биће катастрофа. А ми за то одговарамо. У нас гледају и Русија и Кина“.
Из амбасаде Белорусије у Србији саопштили су и да та земља не промовише илегалну миграцију у земље ЕУ и не користи свој ваздушни простор у те сврхе, као и да је спремна да сарађује са свим заинтересованим странама како би спречила даље заоштравање мигрантске кризе која би, како су навели, могла да прерасте у хуманитарну катастрофу.
Мигранти поред ограде од бодљикаве жице на белоруско-пољској граници - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
СВЕТ
Минск: Пољски војници пуцњима „дочекали“ мигранте
Пољски војници постављају бодљикаву жицу на граници са Белорусијом - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
СВЕТ
Пољски граничари: Мигранти покушавају насилно да пређу границу
Припадници граничне страже Украјине  - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
СВЕТ
Украјина: Почела специјална операција на граници са Белорусијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала