- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Како су изгледали људи који су живели у Виминацијуму /фото/

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Ванилица/Cropped photo / Археолошки локалитет Виминацијум
Археолошки локалитет Виминацијум - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
Пратите нас
На подручју данашње Србије у време Римског царства, пре око 17 векова, живели су људи из различитих крајева света, далеких крајева и других континената. Потврда за то су и остаци тела нађени у Виминацијуму, а реконструисана су и лица неких од њих, која се могу видети у музеју тог налазишта.
Приказана су реконструисана лица одређених антрополошких типова житеља древног Виминацијума, римског града у источној Србији, пише Фејсбук страница ArcheoSerbia.
Реконстрисано је лице медитеранског антрополошког типа на основу лобање из гроба Г-343, са некрополе на локалитету Више гробаља у Виминацијуму.
Лице човека афричког порекла реконструисано је на основу лобање из гроба Г-595, такође са некрополе на локалитету Више гробаља у Виминацијуму.
Реконструкција изгледа жене медитеранског антрополошког типа урађена је на основу лобање из гроба Г-4661, са некрополе на локалитету Пећине у Виминацијуму.
Нордијски антрополошки тип реконструисан је на основу вештачки деформисане и издужене лобање из гроба Г-1318, са некрополе на локалитету Више гробаља у Виминацијуму.
Виминацијум је био утврђени римски град, центар провинције Горња Мезија и седиште једне од римских легија. Процењује се да је имао више од 30.000 становника.
Научници су у Виминацијуму открили преко 14.000 гробова, а међу остацима тела идентификовали су 10 антрополошких типова, међу којима је најзаступљенији медитерански.
Такође, пронађени су и остаци особа са вештачки деформисаним и издуженим лобањама, који су припадали германском племену Гепиди.
Увиђај - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
СРБИЈА
Права драма у Виминацијуму: Нападнута је Србија — шведски сто са великим богатством за криминалце
Један од најстаријих мачева икада пронађен - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2021
Археолози истражују мистерију мрачних ископавања по Европи
Принципијум римског легијског логора на Виминацијуму - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2020
Археолози у Виминацијуму на прагу великог открића /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала