- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Блокада због новог соја короне: Обустављени летови из Африке, огласила се и ЕУ

© AP Photo / Alberto PezzaliСве више земаља обуставља летове из Африке због новог соја вируса корона
Све више земаља обуставља летове из Африке због новог соја вируса корона - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
Пратите нас
Државе Европске уније сложиле су данас да привремено обуставе путовања у регион јужне Африке након откривања нове варијанте ковида 19, саопштило је словеначко председништво Саветом ЕУ.
„Комитет здравствених стручњака из свих 27 држава ЕУ сагласио се са потребом да се активира кочница у случају опасности и наметну привремене рестрикције на сва путовања у ЕУ из јужне Африке“, саопштило је словеначко председништво ЕУ на Твитеру, преноси Ројтерс.
Извор из ЕУ потврдио је да ће се ограничења односити на Јужноафричку Републику, Боцвану, Есватини, Лесото, Мозамбик, Намибију и Зимбабве, након што је у Белгији данас откривен први европски случај нове варијанте вируса корона.
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен позвала је данас ЕУ да реагује „брзо, одлучно и уједињено” када је реч о спречавању ширења забрињавајуће јужноафричке варијанте вируса, а грађане Европе да се вакцинишу и додатно заштите бустером.
„Европска комисија је данас предложила државама чланицама да активирају кочницу у случају нужде за путовања из земаља јужне Африке и других погођених земаља како би се ограничило ширење нове варијанте. Сва ваздушна путовања у ове земље би требало да буду обустављена док не будемо имали јасно разумевање о опасности коју представља ова нова варијанта. И путници који се враћају из овог региона треба да поштују строга правила карантина“, поручила је Фон дер Лајенова у видео-поруци.
Јужноафрички министар здравља Џо Фала рекао је данас да прелиминарне студије сугеришу да би нова варијанта ковида 19 откривена у овој земљи могла бити преносивија, али да је одлука других држава да уведу ограничења путовања „неоправдана“.
Фала је на конференцији за новинаре рекао да ЈАР делује транспарентно и да су забране путовања у супротности са нормама и стандардима Светске здравствене организације (СЗО), наводи Ројтерс.
Власти широм света алармирано су реаговале данас на нову варијанту вируса корона, први пут откривену у Јужној Африци.
Француска обуставља све летове из јужног дела Африке на 48 сати, изјавио је француски министар здравља Оливије Веран.
И Шпанија ће, како је саопштила министарка здравља Каролина Дариас, ограничити летове из Јужноафричке Републике и Боцване због забринутости око веома заразне нове варијанте ковида 19 која се тамо појавила.
„Видећемо за друге земље, али за сада су те две“, рекла је она за државну ТВЕ.
Даријасова није изнела детаље када ће ограничења ступити на снагу, али је седница владе, на којој би такве мере биле одобрене, заказана за следећи уторак.
„Такође ћемо ускоро усвојити резолуцију... да се од путника из земаља високог ризика захтева да, поред вакцинације, обезбеде или тест на антиген или ПЦР“, додала је она.
Јапан ће од поноћи пооштрити граничне контроле за људе који стижу из шест афричких земаља.
Они који стигну из Јужноафричке Републике, Есватинија, Зимбабвеа, Намибије, Боцване и Лесота мораће да прођу 10-дневни карантин у смештају који је одредила влада, рекао је новинарима главни секретар владе Хироказу Мацуно.
Италија је увела забрану уласка особама које су у последњих 14 дана посетиле групу јужноафричких држава, укључујући Јужноафричку Републику, због ширења нове варијанте ковида 19.
Чешка је, такође, забранила доласке из Јужноафричке Републике и других афричких земаља како би спречила ширење нове варијанте вируса корона, изјавио је чешки министар спољних послова Јакуб Кулханек, пренео је Танјуг.
Индија је издала савет свим државама да ригорозно тестирају и прегледају путнике који долазе из Јужноафричке Републике и других ризичних земаља због нове варијанте вируса, који се означава као Б.1.1.529.
Велика Британија, Сингапур, Русија и Јапан су међу оним државама које уводе строге мере карантина и забрањују летове из Јужне Африке и њој суседних земаља, а неколико сати након што је Британија увела ова ограничења, СЗО је упозорила да државе не доносе исхитрене одлуке о забрани путовања.
Јужноафрички институт за заразне болести НИЦД објавио је да су у Јужној Африци откривена прва 22 случаја заразе новом верзијом вируса Б.1.1.529, а иста варијанта је потврђена и у Боцвани и Хонгконгу.
Према првим оценама, ова верзија, која већ има 32 мутације, може се ширити брже од претходних.
Светска здравствена организација саопштила је да још проучава колико је ова варијанта вируса опасна и да ли је треба уврстити на листу нових варијанти корона вируса које изазивају забринутост.
Лабораторијска испитивања - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
СВЕТ
У Европу стигао најновији сој короне – Б.1.1.529, откривен и у Израелу
 Светска здравствена организација  - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
ДРУШТВО
СЗО се огласила после хитне седнице због новог соја короне
Израда брзих тестова за вирус корона у лабораторији Сколково у Москви - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Супермутирајући сој короне под лупом – шта се досад зна о Б.1.1.529
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала