- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

СЗО се огласила после хитне седнице због новог соја короне

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографија Светска здравствена организација
 Светска здравствена организација  - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
Пратите нас
Светска здравствена организација (СЗО) упозорила је данас земље да не реагују брзоплето уводећи ограничења путовања због новог соја корона вируса Б.1.1.529 и поручила да треба да предузму "научни приступ заснован на процени ризика".
Састанак стручњака из Женеве иза затворених врата, који је сазвала СЗО, почео је данас како би се проценио нови сој корона вируса Б.1.1.529 и како би се разговарало о томе да ли га треба дефинисати као "сој од интереса" или "сој који изазива забринутост", објаснио је портпарол СЗО Кристијан Линдмајер.
"СЗО препоручује да земље наставе да примењују научни приступ заснован на процени ризика, када спроводе мере путовања", навео је Линдмајер на брифингу УН у Женеви.
Он је додао да ће бити потребно неколико недеља како би се утврдило колика је могућност преношења новог соја и колико су вакцине и терапија ефикасни против новог соја.
Истакао је и даје до сада пријављено 100 секвенци новог соја, преноси Ројтерс.
Линдмајер је апеловао на људе да носе заштитне маске кад год је то могуће, да избегавају велика окупљања, проветравају просторије и воде рачуна о хигијени руку.
Директор Центра за реаговање на епидемију и за иновације у Јужноафричкој Републици Тулио де Оливеира пренео је раније представницима СЗО своју забринутост у вези са ковид варијантом Б.1.1.529, за коју се страхује да је најгора варијанта ковида идентификована до сада.
Након тога, СЗО је одлучила да одржи ванредно заседање, рекао је Де Оливеира за ФТ.
Широм света власти су узнемирене због новог соја, који је откривен у Јужноафричкој Републици, а ЕУ и Велика Британија пооштриле су контроле на границама у време када научници покушавају да утврде да ли је ова мутација вируса отпорна на вакцине.
Према последњим подацима, у Јужноафричкој Републици је код укупно 77 људи дијагностикована ова варијанта корона вируса. Дијагностикована је и код четири особе у Боцвани и једне у Хонг Конгу (особа која је дошла из Јужне Африке).
Неки светски лидери су одмах реаговали на вест о појави новог соја, најављујући нове мере предострожности и ограничења путовања, док су берзанска тржишта широм света доживела пад изазван неизвесношћу.
Индијски здравствени званичници су данас ставили све државе у стање приправности, захтевајући да изврше "ригорозан преглед и тестирање" путника који су стигли из Јужне Африке, Боцване и Хонг Конга, као и да уђу у траг и тестирају њихове контакте.
Нови Зеланд, такође, пажљиво прати прати глобалне савете о новој варијанти, а заменик премијера Грант Робертсон поручује да је нова варијанта "прави позив на буђење за све нас", као и показатељ да ова пандемија још траје
Епидемиолог СЗО и технички вођа за Ковид-19 Марија ван Керков нагласила је у четвртак да се и даље не зна много тога у вези са новим сојем, али да је познато да он има велики број мутација.
Указала је да се забринутост јавља јер кад постоји толико мутација, то може да утиче на понашање вируса.
"Овај треба посматрати, рекла бих да смо забринути. Али мислим да би ви и желели да будем забринути", рекла је она обраћајући се гледаоцима догађаја, који је преношен путем друштвених медија.
Ван Керков је навела да је добро да се откривају нови сојеви.
"То значи да имамо успостављен систем", оценила је ван Керков.
Израда брзих тестова за вирус корона у лабораторији Сколково у Москви - Sputnik Србија, 1920, 26.11.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Супермутирајући сој короне под лупом – шта се досад зна о Б.1.1.529
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала