00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
17:00
60 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
20:30
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
21:00
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Савети руске лекарке: Како надокнадити дефицит гвожђа у организму након прележане короне

© Fotolia / Daniel VincekЦвекла и сок од цвекле
Цвекла и сок од цвекле - Sputnik Србија, 1920, 28.11.2021
Пратите нас
Вирус корона може довести до дефицита гвожђа у организму, а мањак било ког микроелемента одражава се на целокупно здравље човека. Међутим, ако обратите пажњу на одређене знакове можете приметити мањак гвожђа и унети измене у своју исхрану како бисте поправили стање.
„Ако особа након прележане короне има мањак гвожђа, то ће бити праћено одређеним знацима. То може бити општа слабост, губитак косе, погоршање стања ноктију, коже и слично“, објашњава руска лекарка, нутрициониста Рима Мојсенко.
Како каже, ни у ком случају не треба самостално доносити закључке, већ се најпре треба обратити доктору како би утврдио разлог дефицита гвожђа.
„То може бити повезано са мањком других микроелемената, на пример бакра, магнезијума, може бити повезано и са поремећајем цревне микрофлоре. Такође, обавезно треба обратити пажњу на индикаторе феритина ─ то је 'депо' гвожђа код људи, као и трансферина. То је 'транспортно средство', главни протеин ─ носилац гвожђа у крвној плазми. Много је фактора који утичу на смањење нивоа гвожђа, стога је веома важно да се одреди зашто долази до губитка“, објашњава лекарка.
Истовремено додаје да се мањак гвожђа првенствено надокнађује одговарајућом храном ─ то могу бити изнутрице: говеђа, свињска или пилећа џигерица, добро кувани говеђи бубрези или срце.

„Ту је и хељда, али и велике количине зеленог поврћа. Притом, зелено поврће обавезно треба комбиновати са црвеним месом, тада ће се подићи ниво гвожђа у крви. А ако на пример једемо земичку и месо, а уз то у организму постоји кандидозна флора, стварамо све услове за то да гвожђе из меса не буде усвојено“, закључује докторка.

Млеко и бадеми - Sputnik Србија, 1920, 27.11.2021
РУСИЈА
„Један од најјачих отрова“: Руска докторка објаснила зашто је опасно јести сирове бадеме
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала