- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

„Мали Милош“ није више мали: Министар Стефановић у Трстенику

© Sputnik / Лола ЂорђевићДаљински управљива безпосадна платформа "Мали Милош"
Даљински управљива безпосадна платформа Мали Милош - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2021
Пратите нас
Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић посетио је данас предузеће „Прва петолетка – наменска“ у Трстенику, где је разговарао са руководством и запосленима и обишао производне хале предузећа, где је имао прилику да види како тече производња борбеног средства „мали Милоша“.
Он је истакао да је циљ наше земље да домаћа памет, наши институти и индустрија, могу сами да развијају и производе нова средства за нашу војску.
„Данас настављам са обиласком фабрика наше наменске индустрије. Oвде у Трстенику, у ‘Првој петолетки‘, имао сам прилику да видим како се наставља производни процес на изградњи беспосадних даљински управљивих станица, које ми популарно зовемо ‘мали Милош‘. Али „мали Милош‘ више није тако мали, пошто ће његова последња верзија В-2, коју сте могли да видите на нашем сајму и која ће ускоро бити и у наоружању наше војске, бити нови развојни пројекат који ова компанија развија заједно са Војнотехничким институтом. Можда средства, која праве наше фабрике, споља или на први поглед изгледају исто, али када уђете у детаље и када видите шта се данас уграђује и у ПАСАРС, који се овде прави, и у „Милош" и друга средства, видите да су она потпуно нова“, рекао је министар Стефановић.
Он је подсетио и да је наше стратешко опредељење да се Војска Србије опрема средствима, која су производ домаће памети и домаће индустрије.
„То и јесте наш циљ, да наша домаћа памет, наши институти и индустрија, буду такви да могу да сами развијају нова средства, а да будемо у корак са светом. Ова средства која видите овде, попут ‘малог Милоша‘, не може ни да произведе велики број земаља на свету“, нагласио је министар одбране.
За средства попут ПАСАРС-а и „малог Милоша“, министар Стефановић најављује модернизације које ће значајно допринети способностима наше војске.
„ПАСАРС чека и следећа модернизација уградњом противавионских ракетних система „Мистрал". До половине следеће године он ће бити баш оно што му и назив каже – ракетно-артиљеријска станица, која ће моћи да се супротстави ваздухопловима на одређеним даљинама и висинама, и биће једно од средстава Копнене војске, које ће озбиљно и ефикасно моћи да штити наше небо. ‘Мали Милош‘ је, у својој последњој верзији нешто што ћемо моћи да видимо са митраљезом 12.7 мм и противоклопним системима 90 мм. Драго ми је да и стручњаци ВТИ-а и „Прве петолетке" заједно раде, како би врло брзо могао да постане подршка, не само 72. бригади за специјалне операције која већ користи ‘мале Милоше‘, већ и другим јединицама Копнене војске“, поручио је министар Стефановић.
„Прва петолетка – наменска“ моћи ће и у будућности да рачуна на подршку Министарства одбране и Војске Србије, поручује министар одбране, јер је то, како каже, не само у интересу опремања наше војске, већ и људи који у њој раде.
„Даћемо подстрек да се настави реализација и договарање нових уговора за ‘Прву петолетку‘. Заиста ми је пуно срце кад видим да се ради у овим производним халама. Имао сам прилику да, поред руководства, разговарам и са радницима који овде раде и који су задовољни. Неки раде две или три године, упознао сам младе људе који немају ни 20 година, али и људе који су овде провели читаве каријере и који више од 30 година раде у овој фабрици. Драго ми је што сам од њих имао прилику да чујем да су задовољни и од њих као по правилу чујете реченицу „Само да ми имамо посла“, рекао је министар Стефановић.
Након обиласка производних хала, уследио је приказ кретања по различитим теренима даљински управљаног беспосадног земаљског возила „мали Милош“ и састанак министра Стефановића са руководством компаније, којем је присуствовао и помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић.
Војна вежба Муњевити удар 2021 - Sputnik Србија, 1920, 28.06.2021
„Нора“, „Тамнава“, Шумадија“ – више од 40 система наоружања данас у Крагујевцу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала