- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Воља за лаж“: Док ЦИА медији и даље воде ратове, Американци све више верују теоријама завере

CC BY-SA 2.0 / Flickr/AK Rockefeller / CIA Shadow WarsАгенција ЦИА
Агенција ЦИА - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2021
Пратите нас
Како су западни медији постали део „новог светског дезинформативног поретка“, у којој мери ЦИА, МИ6 и БНД воде њихову уређивачку политику, да ли су новинари по налогу служби почињали ратове и зашто Американци више верују теоријама завере него најугледнијим медијима, за Спутњик открива Слободан Рељић.
Данашњи медији, пре свега на Западу, директно производе дезинформације, истиче аутор недавно објављене књиге „Воља за лаж, нови светски дезинформативни поредак“ социолог др Слободан Рељић, некадашњи главни и одговорни уредник НИН-а.

Воља за лаж — медији као део полувојног поретка

Данас су готово сви медији у приватном власништву, а њихови власници су толико моћни да „искључују“ америчког председника док говори, што показује да их више не занима ни релевантност саговорника ни да ли он говори истину, него јавно демонстрирају да емитују оно што власници хоће.

„Ми данас живимо у дезинформативном добу у коме се успоставља једна врста дезинформативног поретка, где су медијске структуре практично део једног полувојног поретка“, каже Рељић за „Орбиту културе“.

Крах демократије и дубока криза капитализма

Према његовим речима, западни медији више ни не помињу истину као циљ.
Таква ситуација, кад се погледа социолошки, знак је дубоке кризе капитализма, истиче Рељић и наводи једно скорије истраживање по коме у САД више од 50 одсто младих људи од 18 до 24 године не верује у демократију, што показује да је то „мртав систем“.
Вашингтон пост - Sputnik Србија, 1920, 13.11.2021
СВЕТ
„Вашингтон пост“ признао преваре у текстовима новинара који су за „Русијагејт“ добили Пулицера

„У таквом систему су медији, онакви како су били првобитно дефинисани, непотребни, али могу да учествују у војним операцијама“, наглашава Рељић.

Медији које уређује ЦИА воде ратове

ЦИА је одавно више него присутна у свим америчким медијима, а најомиљенији су јој „Њујорк тајмс“ и „Тајм“, за које смо некад претпостављали да су најважнији и најпрофесионалнији. У САД уопште није никакав проблем да као новинар радите директно за ЦИА, мада америчка агенција не остварује утицај директно преко новинара, него преко власника.
„Медији су учествовали у лансирању Првог и Другог светског рата, као и Вијетнамског рата утицајем на јавно мњење, а то што су радили биле су класичне дезинформативне ствари“, истиче Рељић.
Ништа боља ситуација није ни у Великој Британији, подсећа наш саговорник, у којој су и Би-Би-Си и Ројтерс „испоставе тајних служби“. Међутим, они су само успевали, што је велика вештина либералног система, да стварају привид о томе да су слободни.

Немачки купљени новинари

Рељић наводи пример новинара „Франкфуртер Алгејмане цајтунга“ Уда Улфкотеа, који је написао књигу „Купљени новинари: Како политичари, тајне службе и високе финансије управљају немачким масовним медијима“, која је преведена на енглески језик и одштампана, али је њена дистрибуција обустављена, јер је „очигледно непријатна“.

„Кад би неко други испричао све што је Улфкоте навео, био би оптужен да је теоретичар завере. Међутим, Улфкоте је испричао своје животне доживљаје, а реч је о детаљима који су довели до стања да ’медији више немају никакав кредибилитет и поверење‘.“

Лого Би-би-сија на екрану у новој згради у Лондону. - Sputnik Србија, 1920, 26.05.2018
Би-Би-Си признао заверу: Јавни сервис — тајне службе
За теорије завере Рељић каже да су оне данас очигледне.
„Неки људи који су као невладина организација, седе у Давосу и доносе капиталне одлуке за свет, а да их нико никад није изабрао ни за шта. Они доносе одлуке тајно иза наших леђа, а то се у нашем језику зове завера“, каже Рељић.

Зашто Американци више верују теоријама завере

Међутим, данас имамо велики преврат, додаје Рељић и подсећа на питање постављено човеку ког је Џеф Безос изабрао за извршног уредника „Вашингтон поста“: Зашто данас људи у Америци више верују у оно што се некад проглашавало теоријом завере, него у „Вашингтон пост“ и „Њујорк тајмс“?

„Он покушава да објасни зашто је тако, али не негира да је тако. Дакле, теорије завере данас у народу имају већи кредибилитет, него медији којима су власници велики корпоративни системи.“

Климатске промене — манипулација опстанком света

Књига „Воља за лаж: нови светски дезинформативни поредак“ завршава се поглављем које се односи на манипулацију климатским променама. Према Рељићу, присуствујемо једној од глобалних манипулација која има вирусну основу, у којој је човек уцењен питањем живота и смрти, а сад нам „манипулатори намећу питање опстанка света“.
© Sputnik / Радоје ПантовићСлободан Рељић: Неки људи који су као невладина организација, седе у Давосу и доносе капиталне одлуке за свет, а да их нико никад није изабрао ни за шта.
Професор др Слободан Рељић, новинар и публициста - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2021
Слободан Рељић: Неки људи који су као невладина организација, седе у Давосу и доносе капиталне одлуке за свет, а да их нико никад није изабрао ни за шта.

„Наравно да постоје некакве основе за такву причу, али већина ствари које се из тога извлаче и већина користи које се из тога планира, везане су за групу људи која седи у Давосу и за корпорације. Реч је о горњем слоју људи из западних држава који је наднационалан и спроводи своје идеје, а кључно питање је како да се они повежу са истим таквим људима у Кини, Русији и Индији. Њихово повезивање главна је претња свету и уколико се повежу, то ће бити ’велика драма‘“, опомиње Слободан Рељић и додаје да је реч о људима који имају велики новац.

Отпор у правцу великог глобалног насиља

„Они не верују у Бога и себе доживљавају као божанска бића која имају право да одређују колико људи треба да живи на земљи и да ли треба да нам дају да једемо или не. Толико је то сумануто да ми немамо способност да схватимо све што нам они спремају.“
Међутим, отпор је све већи, све шири и све оштрији, подсећа овај социолог и наводи да све што се дешава показује да њихови извођачи на терену немају никакав праг толеранције према народном мишљењу. То производи врсту отпора која прети озбиљним насиљем.

„Овде насиље покушавају да направе они који праве нови светски поредак који неће имати никакве везе ни са људском природом ни са људским потребама и у том смислу насилан отпор је једино могућ. Све то иде у једном правцу који може довести до великог глобалног насиља“, закључује Рељић.

Храм Светог Саве - Sputnik Србија, 1920, 01.05.2021
Нестаће ЦИА али неће Васељенска патријаршија: Зашто је главна НАТО мета – Српска црква /видео/
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала