- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Други пут за три месеца: Оштар пад наруџбина немачке робе

© AFP 2023 / Michele TantussiРадник поред турбо-мотора у фабрици "Сименс" у Немачкој
Радник поред турбо-мотора у фабрици Сименс у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
Пратите нас
Немачке фабрике забележиле су оштар пад наруџбина у октобру због знатно мање потражње из земаља изван еврозоне, показују званични статистички подаци.
Министарство привреде је саопштило да су поруџбине пале за 6,9 одсто у односу на септембар, што је други највећи пад у последња три месеца, наводи АП. У августу су наруџбине пале за 8,8 процената, док су у септембру регистровале пораст за 1,8 одсто.
Фабричке наруџбине су важан показатељ снаге немачке економије. Најновији подаци долазе у време слабљења пословног поверења домаћих привредника због континуираних проблема с уским грлима у ланцу снабдевања и поновног распламсавања заразе вируса корона.
Потражња за инвестиционим добрима, као што су фабричке машине, пала је у октобру за 10,7 одсто, саопштило је Министарство привреде.
Укупни подаци показују да су се поруџбине из земаља изван 19-чланог монетарног блока стропоштале за 18,1 проценат, док је потражња немачких партнера из еврозоне опала за 3,2 одсто. Домаћа тражња је, с друге стране, порасла у октобру за 3,4 посто.
Министарство привреде је навело да су укупне поруџбине биле за 1,0 проценат мање него у истом месецу 2020, додајући да је овај индекс тренутно волатилан и да најновија дешавања „не треба преувеличано тумачити“. У саопштењу је прецизирано да, ако се изузму масовне поруџбине, онда пад наруџби износи само 1,8 одсто на месечном нивоу, пренео је Танјуг.
Фолксваген - Sputnik Србија, 1920, 01.11.2021
ЕКОНОМИЈА
Немачки аутомобилски гигант сече трошкове, мање радника у погонима
Кованице евра - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2021
ЕКОНОМИЈА
Немци против увођења дигиталног евра: Већина рекла – не
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала