- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Цигла и мистрија иду у пензију: Срби одштампали прву 3Д кућу у Источној Европи

© Фото : Спутњику уступио Никола Ракић„Прото дом“, прва одштампана кућа у Источној Европи
„Прото дом“, прва одштампана кућа у Источној Европи - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2021
Пратите нас
Цигла, мистрија и мешалица одлазе у пензију – у Чачку је представљена прва кућа у Источној Европи која је направљена помоћу 3Д штампе. Носи назив „Прото дом“, отпорна је на екстремне временске непогоде, попут земљотреса, поплава и јаког ветра, а прави се за мање од 24 сата и јефтинија је 15 до 35 одсто од традиционално саграђене куће.
„Прото дом“ има 24 квадрата и направљен је за 21 сат и 15 минута. Одштампан је средином октобра у Научно-технолошком парку у Чачку, а настао је из визије српске старптап компаније „Натура еко“.

Српска 3Д кућа

Идеја о штампању „Прото дома“ родила се 2016. године са жељом да се реше проблеми на градилишту, попут споре градње, пробијања рокова, отпада, безбедности радника и објекта...
„Прва предонст 3Д грађевинске штампе у односу на традиционални начин градње је временски период. Ниједан начин градње не може да испоручи кућу за 21 сат и 15 минута. Друга је квалитет матетијала који се користи, односно чврстина и сигурност крајњег купца. Трећа је еколошки фактор, степен загађивања околине и уопште утицај на околину је раван нули“, истиче Никола Ракић, генерални директор компаније „Натура еко“.
© Фото : Спутњику уступио Никола Ракић„Прото дом“ има 24 квадрата и одштампан је за 21 сат и 15 минута
„Прото дом“ има 24 квадрата и одштампан је за 21 сат и 15 минута - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
„Прото дом“ има 24 квадрата и одштампан је за 21 сат и 15 минута
Материјал од ког је кућа одштампана чвршћи је од стандардног бетона три до пет пута. Смеса садржи бетон који се користи за изградњу мостова, због чега је веома издржљива. Уз то је еколошки прихватљивија, јер има мање цемента од смеса у класичној градњи. Рецептуру је осмислила „Натура еко“, која развија и нове с још мање цемента у себи.

Машина кућу „гради“

Процес штампања почиње тако што се модел куће убаци у компјутерски програм машине за штампање, која потом рачуна колико је сати и материјала потребно за „изградњу“ и припрема смесу. Скоро цео посао обавља машина, па друга механизација није неопходна.
„Машина крене да штампа зидове, који се потом попуњавају термоизолацијом и хидроизолацијом, постављају се цеви и струја. Она штампа зидове, а два до четири оператера обављају додатни рад, односно један прати рад машине, други ради са системом за замешавање, остали постаљају врата, прозоре, кров и остало“, предочава Ракић за „Спутњик“.
У зависности од времена потребног за штампање изолације и обављање додатног посла, кућа може да буде усељива за највише три дана.
© Фото : Спутњику уступио Никола Ракић3Д кућа је усељива за највише три дана
3Д кућа је усељива за највише три дана - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
3Д кућа је усељива за највише три дана

Штампање – будућност грађевине

Из компаније „Натура еко“ истичу да је сада њихов задатак да модернизују традиционалну грађевину да би се сви објекти у високоградњи штампали, пошто се на тај начин инвеститорима штеди новац, а клијентима пружају сигурни објекти у договореном року.
„Постоје три модела. Први је ‘скућавање’ социјално угрожених тј. особа које су изгубиле дом у некој незгоди и људи који имају мањи буџет. Други је штампање за физичка лица која желе кућу на тај начин. Трећи је да све грађевинске компаније користе нашу технологију да штампају озбиљне грађевинске објекте, не само куће и зграде, већ и бране, мостове и остало“, каже Ракић.
© Фото : Спутњику уступио Никола РакићМашина сама „гради“ кућу
Машина сама „гради“ кућу - Sputnik Србија, 1920, 06.12.2021
Машина сама „гради“ кућу
„Натура еко“ већ има клијенте који су поручили њихове машине и објекте за штампање, а уједно развија и нове машине које ће моћи да штампају објекте веће од куће од 1.000 квадратних метара. Помоћ за реализацију пројекта 3Д штампања куће „Натура еко“ је до сада добила од Фонда за иновационе делатности Републике Србије.
Штампане куће - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2020
Штампане куће из Чачка готове за 15 сати: Зидани и монтажни објекти постају прошлост
3Д принтер - Sputnik Србија, 1920, 25.07.2020
Русија успешно тестирала авио-мотор направљен на 3Д штампачу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала