- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко раскринкава планове Запада: Желе војни блок на истоку – код Смоленска

© Sputnik / Valeriy Melnikov / Уђи у базу фотографијаАлександар Лукашенко
Александар Лукашенко  - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да САД и НАТО на рачун Белорусије желе у потпуности да затворе појас од Балтика до Црног мора и формирају блок усмерен против Русије.
„Суштински разлози притиска на Белорусију повезани су управо са Сједињеним Америчким Државама. Главни разлог лежи у томе што се испоставило да смо ми главна карика притиска САД и НАТО-а на Русију“, рекао је Лукашенко у интервјуу за турски ТВ и радио сервис „ТРТ“, пренела је белоруска државна агенција „Белта“.
Према његовом мишљењу, тако Америка и НАТО желе да на рачун Белорусије у потпуности затворе појас од Балтика до Црног мора и да формирају блок са границом на истоку код Смоленска „у циљу даљег притиска и напредовања у Русију“.
Лукашенко је подсетио и на прошлогодишње протесте у Белорусији након председничких избора.

„Покушали су да од Белорусије направе Украјину, што и данас траже од нас... Одговорио сам им: 'Не желимо да будемо Украјина, наш народ то не жели и то никада нећемо бити'. Зато су прошле године покушали да нас претворе у Украјину кроз такозвану обојену револуцију и побуну“, истакао је белоруски лидер.

Након тога је, према речима Лукашенка, започео хибридни рат против Белорусије.
„Суштина тог хибридног рата је у притиску и нападима на Белорусију у различитим правцима и различитим интензитетом. То се манифестује притиском путем медија, дипломатских, политичких линија. Прешли су на снажан притисак у економским сферама. Американци и Европљани су увели пет пакета санкција против Белорусије“, подсетио је Лукашенко.
Односи Белорусије и западних земаља нагло су се погоршали после председничких избора у земљи, одржаних у августу 2020. године, на којима је Александар Лукашенко победио шести пут. У земљи су након тога почели неодобрени масовни протести опозиције.
Белоруске власти су више пута изјављивале да се протести у земљи координирају из иностранства. Лукашенко је оптужио Запад за директно мешање у ситуацију у земљи и истицао да немире режирају САД, а Европљани их прате. Европска унија, Велика Британија, Сједињене Америчке Државе, Канада и низ других земаља постепено су уводиле санкције белоруским званичницима, али и предузећима, оптужујући Минск за неправилности на изборима и кршење људских права.
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 30.11.2021
РУСИЈА
Лукашенко: Белорусија спремна да распореди руско нуклеарно оружје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала