- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Глобал тајмс“: Пекинг је спреман да употреби силу против америчких снага на Тајвану

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаКинески хеликоптери на војној вежби
Кинески хеликоптери на војној вежби - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2021
Пратите нас
Кинески државни медиј „Глобал тајмс“ упозорио је Вашингтон да Пекинг неће оклевати да удари америчке снаге уколико оне покушају да спрече поновно уједињење Кине и Тајвана, као што је то недавно обећао високи амерички званичник.
„Глобал тајмс“ је то учинио у осврту на изјаву америчког саветника за националну безбедност Џејка Саливена, који је рекао да ће САД „предузети сваку акцију коју може, са аспекта детерента и дипломатије“ да спречи сценарио у ком ће Кина војно преузети Тајван. Сличну поруку послао је и амерички државни секретар Ентони Блинкен, који је упозорио Кину да би војни сценарио у вези са Тајваном био „веома озбиљна грешка“.
Ипак, кинески медиј у уредничком коментару наводи да Саливенова изјава не треба да буде сматрана „манифестом америчке политике“, јер „САД једноставно не могу да створе детерент како би спречиле копнену Кину да спроведе поновно уједињење чак и силом ако буде потребно“.
Вашингтон не мора заиста да „брани Тајван по сваку цену“ у случају да дође до војне акције за уједињење, коментарише кинески медиј.
„Кредибилно је да Кинеска ослободилачка армија тешко нападне америчке трупе које дођу у помоћ Тајвану. Такав кредибилитет надилази одвраћајући утицај који америчке трупе могу имати“, пише у коментару „Глобал тајмса“.
Саливен ће највероватније повући или ублажити своју изјаву, јер САД не могу да приуште да бране Тајван по цену смртоносног рата, пише кинески медиј.
Како упозоравају, „до поновног уједињења силом ће доћи сигурно“ уколико Вашингтон не убеди тајванске власти да прихвате концепт „једна земља, два система“ и не ангажују се са копненом Кином „на путу мирног присаједињења“.
Коментар окривљује тајванску владајућу Демократску прогресивну партију, која је дошла на власт 2016, за ескалацију, додајући да је ситуација највероватније прешла тачку без повратка.
© Sputnik / Виталий Невар / Уђи у базу фотографијаКинески војници
Кинески војници - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2021
Кинески војници
Аутор коментара саветује Саливена да убудуће пажљиво одмерава своје речи и да „не говори крупне речи“, јер ће тако „мање осрамотити“ Америку.
Пекинг види Тајван као неодвојиви део Кине, а на том острву сматрају да су независни од 1949. године, када се губитничка страна у кинеском грађанском рату повукла на њега после победе комуниста.
Иако је тек мањи број земаља признао независност Тајвана, Вашингтон га сматра стратешким партнером, продаје му оружје и обезбеђује дипломатску подршку, пише РТ.
Тензије између копнене Кине и Тајвана нарасле су последњих пар година, а Пекинг спроводи масовне војне вежбе у близини острва.
Амерички војници на вежбама у Литванији - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
СВЕТ
Амерички медиј објавио стратегију САД за спречавање „кинеске инвазије“ на Тајван
Америчка војска - Sputnik Србија, 1920, 09.12.2021
СВЕТ
Званичник Пентагона: Кина припрема инвазију, приоритет америчких снага — одбрана Тајвана
Протест на Тајвану - Sputnik Србија, 1920, 30.10.2021
СВЕТ
Буди се тајванско жариште: Америчко провоцирање Кине претња за глобални мир /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала