- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Асанж доживео мождани удар у затвору

© REUTERS / Peter NichollsOснивач Викиликса Џулијан Асанж
Oснивач Викиликса Џулијан Асанж - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
Пратите нас
Оснивач Викиликса Џулијан Асанж доживео је слабији мождани удар у затвору који је последица екстремног стреса због борбе против екстрадиције у САД, тврди његова вереница Стела Морис.
Позивајући се на наводе Стеле Морис, „Мејл он сандеј“ је објавио да је Асанжу дијагностификован транзиторни исхемијски напад после саслушања пред британским судом у октобру.
У питању је нека врста мини-можданог удара и најава за озбиљнији мождани напад. Пацијенти који то доживе морају да буду медицински збринути. Асанж је после напада 27. октобра био одведен на магнетну резонанцу и добио је терапију.
„Џулијану је тешко и плашим се да би овај инцидент могао да буде претходница већем нападу. То само доприноси нашим страховањима да ли ће моћи да преживи ову дугу правну битку која и даље траје“, рекла је Морисова.
„Непрекидни судски случајеви су психички изузетно стресни. Погледајте животиње у кавезима у зоолошком врту. То им скраћује живот. То се дешава са Џулијаном“, додала је Стела Морис која са Асанжом има двоје деце.
Подсетимо, Високи суд Велике Британије је у петак пресудио је да Асанж може да буде изручен Америци, на основу жалбе америчке владе да се оснивач „Викиликса“ изручи у ту земљу.
Иако пресуда није коначна и на њу може да се жали Асанжов правни тим, она га доводи на корак ближе суђењу на тлу САД.
Амерички тужиоци подигли су оптужницу против Асанжа по 17 тачака за шпијунажу, као и за злоупотребу рачунара због објављивања више хиљада процурелих војних и дипломатских докумената. Оптужбе предвиђају максималну казну од 175 година затвора.
Асанжови адвокати тврде да је он деловао као новинар и да има право на заштиту слободе говора у складу са првим амандманом, а у вези са објављивањем докумената који су разоткрили злочине америчке војске у Ираку и Авганистану.
Асанж (50) је у затвору откако је ухапшен у априлу 2019. године. Пре тога, провео је седам година у амбасади Еквадору у Лондону, где је побегао 2012. године како би избегао изручење Шведској где је требало да се суочи са оптужбама за силовање и сексуални напад.
Шведска је одустала од истраге о сексуалним злочинима у новембру 2019. године, јер је прошло толико времена, али Асанж је остао у затвору.
Присталице Џулијана Асанжа носе транспаренте у знак подршке испред суда у Лондону - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
СВЕТ
Говори истину и завршићеш у самици: Американци спремили ћелију за Асанжа
Акција у знак подршке Џулијану Асанжу испред зграде суда у Лондону  - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
СВЕТ
Отац Џулијана Асанжа за Спутњик – Француска треба да се одужи мом сину /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала