- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Чудотворна техника спавања коју су користили Дали и Едисон: Граница сна и будности

CC0 / Pixabay / Дубок сан — илустрација
Дубок сан — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
Пратите нас
Техника спавања, коју су користили Салвадор Дали и Томас Едисон како би побољшали креативност, вероватно има основа у науци, утврдили су истраживачи.
Та техника подразумева да се човек пробуди у одређеној фази сна, у којој се реалност „претвара“ у фантазију.
Да би успели у томе, Дали и Едисон су држали у руци неки објекат, као што је кашика или лопта. Када би заспали, она би им испала из руке, направила буку и пробудила их. После пар тренутака на ивици несвесног, кренули би да раде, пише „Лајвсајенс“.

Граница сна и будности

Та рана фаза сна, позната као хипнагогија или Н1 фаза, у којој су стања будности и спавања спојена, траје тек неколико минута пре него што се утоне у дубок сан, али може бити „идеалан коктел за креативност“, тврде научници у новом раду објављеном у часопису „Сајенс адвенс“.
Људи проведу око пет одсто ноћног сна у тој фази, а она је до сада мало проучавана, каже Делфина Одијет, научница са Института за неуролошка истраживања у Паризу, која је предводила истраживање.
У Н1 фази људи могу да замишљају објекте, боје или чак делове сна пред затвореним очима, али и даље чују шта се догађа око њих, а то може да се значајно разликује од особе до особе, каже Одијетова.
Инспирисана методом коју су примењивали Едисон и Дали, она и њене колеге испитивале су је на 103 људи.
Њима су представили математички проблем у ком је требало да погоде последњу бројку у низу, а дали су им два правила која треба да примене како би је одгонетнули.
Међутим, истраживачи су користили и треће, скривено правило да је осма, последња бројка у низу била иста као и друга бројка у низу. Ко би то схватио, брже би решио проблем.
„Креативност укључује два елемента, оригиналност и употребљивост у контексту. У овом случају, учесници који су открили скривено правило били су креативнији, јер им није речено да реше проблем на тај начин, већ су нашли нову и корисну стратегију“, каже Одијетова.
У првом делу експеримента, испитаници су решавали 10 математичких проблема користећи два правила која су им представљена.

Довољан само минут сна

Затим су добили паузу од 20 минута и речено им је да се током ње одмарају или спавају у фотељи у мрачној соби, али тако што ће у руци држати чашу, која ће им испасти из руке ако утону у сан и пробудити их. Такође, пратили су њихову мождану активност путем електроенцефалографа (ЕЕГ).
Салвадор Дали - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2021
Салвадор Дали
Када је пауза завршена, испитаници су наставили да решавају математичке проблеме.
Утврђено је да су испитаници који су провели бар 15 секунди у Н1 фази сна имали 83 одсто више шансе да открију скривено правило за решавање задатака, насупрот 30 одсто код оних који су остали будни.

„Радило се о разлици од једног минута сна између две групе, а добили смо спектакуларан резултат“, каже Одијет.

Међутим, да су испитаници склизнули у дубљи сан, такозвану Н2 фазу, ефекат би нестао, сматрају научници.

Кратак сан драматично поправља резултате

Роберт Стикголд, професор психијатрије на Харварду и директор Центра за сан и когницију болнице у Бостону, каже да ово истраживање даје велики значај хипнагогији, која је потцењена у науци. Како објашњава, кратак период сна може драматично да повећа могућност решавања задатака на којима смо претходно радили. То је посебно важно јер није потребно да људи спавају дубоким сном, како би дошли до бољег рада, објашњава он.
Томас Едисон - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2021
Томас Едисон
Није објашњено на који начин Н1 фаза сна подстиче креативност, али будући да се ради о полусвесном стању у ком људи губе контролу над неким деловима мисли, али су их и даље свесни, могла би да креира идеално стање опуштене когнитивности и чудних асоцијација, стање у ком постоји способност да се роде нове идеје, каже Одијет.
Испитаници су одговарали и шта су „видели“ током тог кратког периода сна, а једна трећина је рекла да су то биле ствари у вези са задатком који су имали, али нису видели решење до ког су касније дошли.
Психолози се слажу да је потребно додатно истраживање на који начин Н1 фаза сна утиче на креативност и могућност решавања задатака.
Спавање - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2021
ДРУШТВО
Најпознатији митови о спавању у које многи верују
Будилник - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2020
Послодавци и држава увели обавезу спавања на послу
Млада жена са маском за спавање - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
ДРУШТВО
Победите несаницу: Шта треба јести пред спавање за квалитетан сан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала