Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Одаловић: До референдума објаснити грађанима о којим уставним променама је реч

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић
Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
Пратите нас
У сусрет референдуму који ће се одржати 16. јануара са питањем "Да ли сте за потврђивање акта о промени Устава Републике Србије?", генерални секретар Скупштине Србије Вељко Одаловић истиче да је важно да се грађанима објасни да је искључиво реч о променама које се тичу правосуђа.
Одаловић каже да се интензивно ради на припремама за организацију референдума, који се одржава 16. јануара.
Поред усвајања закона, Одаловић подсећа да је на захтев опозиције која учествовала у два дијалога, једним са европарламентарцима и другим са председником Скупштине Србије Ивицом Дачићем, прихваћено да се састав Републичке изборне комисије прошири са шест чланова и шест заменика које дају опозиционе странке.
Наглашава да измене закона које су усвојен у петак ништа нису мењале у делу који се тиче одржавања референдума.
"Очекујем да ћемо до референдума објаснити грађанима о којим уставним променама је реч, да се тичу само правосуђа, начина избора тужилаца и судија, а да се не задире у преамбулу Устава или да се то чини због "Рио Тинта"", истиче Одаловић за РТС.
Коментаришући наставак блокада путева и мостова дела демонстраната иако су повлачењем из процедуре Закона о експропријацији и изменама Закона о референдуму и народној иницијативи испуњени захтеви протеста, Одаловић каже да се нада да ће се са тиме престати будући да се приближавају новогодишњи празници и велики прилив људи из дијаспоре и појачан транзитни саобраћај.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала