- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Јована је „српска хоботница“: Знала сам да је то оно право, нема потребе да нам буде жао

© AFP 2023 / JONATHAN NACKSTRANDСрпска рукометашица Јована Рисовић
Српска рукометашица Јована Рисовић - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
Пратите нас
Рукометашице Србије нису успеле да се пласирају у четвртфинале Светског првенства у Шпанији, али је подмлађени тим предвођен познатим именима направио резултат за понос. Једна од главних јунакиња била је Јована Рисовић, голманка репрезентације која за Спутњик открила да она и саиграчице не жале већ сматрају да су направиле велики успех.
Уморне и исцрпљене, али са широким осмесима рукометашице Србије чекале су авион за Београд после завршеног учешћа на Светском првенству, а прве утиске и атмосферу у тиму са Спутњиком је поделила Јована Рисовић, голман српског тима, која се јавила са шпанског аеродрома.
Рукометашице Србије после две победе над Пољском и Камеруном и пораза од Русије пласирале су се у другу фазу шампионата где су славиле против Црне Горе и Словеније, али су поражене од селекције Француске која је олимпијски шампион.
Иако се нису пласирале у нокаут фазу Српкиње су направиле одличан резултат када се узме у обзир да је тим подмлађен и да је било потребно уклопити младе девојке у екипу која је стандардна.
„Мени је било чудно јер сам навикла на неке девојке раније и онда се одједном велики део тима променио. Није долазило постепено него одједном. Требало нам је да се навикнемо да смо ми које смо ту дуже време сада у улози да пренесемо искуство и полако смо почеле са базичним стварима што се терена тиче“, објаснила је Рисовић.
© Фото : Рукометни савез СрбијеРукометашице Србије
Рукометашице Србије - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
Рукометашице Србије
Репрезентацију Србије од априла предводи Урош Брегар који је са новом енергијом донео и нову тактику коју није било лако усвојити тако брзо.
По завршетку шампионата нови селектор истакао је да је поносан на тим.
Врло сам поносан на то како смо одиграли цело првенство. Осим утакмице са Русијом, све смо одиграли на заиста добром нивоу. Имали смо жељу да идемо у други круг и да одиграмо шест утакмица. Много смо подмладили тим тако да је то био велики тест за све нас. Добро смо одиграли утакмицу са Пољском и добро започели првенство. Затим смо добро одиграли све утакмице у групној фази осим утакмице са Русијом“, истакао је Брегар.
Рисовићева је за Спутњик прокоментарисала како је изгледало уклапање екипе у нову идеологију.
„Пошто је Урош Брегар поставио нови систем било је тешко, мени не, био ми је тренер у клубу, али осталим девојкама знам да јесте. Кад је Урош дошао осетила се нова енергија. Промена се одразила на добар начин.Ово Светско првенство је круна, а са друге стране тек почетак свега што следи“, истакла је Рисовић.
Да екипа има карактер било је евидентно у утакмици против Црне Горе, где је Рисовићева бриљирала и одушевила свет бравурозним одбранама које су се низале као на траци, чиме је стекла надимак – српска хоботница.
Српска рукометашица Јована Рисовић - Sputnik Србија, 1920, 10.12.2021
СПОРТ
Српска хоботница – јунакиња историјске победе против Црне Горе /видео/
Јована је члан репрезентације била и као јуниорка, а 2014. проглашена је за најбољег младог голмана на свету. Седам година касније, она и даље чува српску мрежу, а њене одбране на првенству биле су не само важне за резултат већ и мотивацију целе екипе.
На Светско првенство како је Рисовић рекла девојке су кренуле са довољно самопоуздања, али је постојала бојазан од првог меча који је био кључ за наставак такмичења.
„Ми смо се највише плашиле утакмице са Пољском. Била нам је неопходна победа, имале смо оптерећење , али смо одиграле одлично. Видело се да је почетак, било је грешака, али смо се издигле у правом тренутку и показале колико можемо. После тога је било лакше“, истакла је Рисовић.
Тада је и она увидела да су искуство и млади таленат у српском тиму одличан спој који је сваку наредну утакмицу играо као финалну.
„Већ сам ту видела да екипа има велики карактер, без обзира што су младе девојке видела сам жељу и велику борбеност, знала сам да је то оно право“, објаснила је Рисовић.
Када је на ред дошла утакмица са Француском очекивања нису била велика. Противнице су неколико месеци раније постале олимпијске шампионке, а у тиму Србије биле су девојке које први пут играју овако велико такмичење.
Ипак, још једном се показало да када се обуче национални дрес жеља је та која може да одведе до чуда.
То чудо промакло је Србији у последњих пет минута утакмице са Француском. Српкиње су диктирале темпо, Јована је била ту да подигне самопоуздање и одбрани неодбрањиво најбољим рукометашицама у противничком тиму.
Иако су на крају поражене, та утакмица може да послужи као доказ да Србија има тим који ће тек правити подвиге.
„Пред утакмицу са Француском рекле смо, хајде да идемо да уживамо, оне су актуелне олимпијске шампионке, хајде да играмо за нас и да испоштујемо шта је тренер тражио, што се испоставило као добра тактика јер смо им парирали 55 минута и у одбрани и у нападу. Мислим да је то била најбоља одбрана на првенству“, са пуно поноса на екипу говори Рисовићева.
Након меча са Францускињама шанса за четвртфинале је изгубљена, али су наше девојке уместо погнутих глава у свлачионицу ушле са осмехом.

„Стале смо и рекле: Човече, па ми смо имале шансу да победимо олимпијске шампионке. Играле смо 55 минута сјајну утакмицу, гинуле смо једна за другу, кад смо грешиле помагале смо једна другој да се исправимо, нема потребе да нам буде жао“, описала је атмосферу после пораза Јована Рисовић.

Након те утакмице уследио је меч са Словенијом, без резултатског значаја, али су храбре српске рукометашице играле као да се боре за златну медаљу.
„Знала сам да наредну утакмицу нећемо пасти психички, биле смо моћне против једне такве Француске“, додала је Рисовић.
Жала нема, Србија није прошла даље, али је на првенству остварила четири победе., рукометашице су поражене само од два изузетна тима, а тога је свесна и искусна Јована.
„Ово је неки нови, другачији систем такмичења. У фудбалу да победите четири утакмице од шест вероватно бисте били селекција која игра полуфинале, али ми смо изгубиле само од олимпијског шампиона и вицепрвака што мислим да је сјајан резултат“, рекла је Рисовић.
Тамара Коцић, најмлађа рукометашица у српском тиму истакла се својим раскошним талентом, а поред ње и Јована Рисовић је добила одличну замену на голу, Кристину Граовац која је у пуном сјају показала на првој утакмици против Пољске када је противницама одбранила два седмерца.
„Ова репрезентација има будућност, ја то као неко ко је дуго ту то видим. Ове девојке остављају срце на терену. Кристина је била сјајна, искористиле смо максимално обе прилику уз помоћ играчица. Биле смо права екипа и то нас је красило од прве до последње утакмице. Атмосфера је била феноменална“, закључила је Јована Рисовић.
Рисовић тренутно брани за Крим из Љубљане, а са репрезентацијом је освојила три медаље.
У тиму је била када је Србија дошла до злата на Медитеранским играма 2012. године, затим је са саиграчицама освојила сребро на Светском првенству исте године. Јована има и бронзано одличје са Универзијаде која се одржала 2015. године.
Рукометашице Србије и селектор Урош Брегар - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2021
СПОРТ
Бриљантне Српкиње – победа за частан опроштај!
Рукометашице Србије - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2021
СПОРТ
„Све бих дала у замену за два бода“ – Српкиње су поклекле, али су показале велико срце
Рукометашице Србије и селектор Урош Брегар - Sputnik Србија, 1920, 11.12.2021
СПОРТ
Српкиње биле на прагу чуда, па поклекле против олимпијског шампиона
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала