- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Москва и Жељков кум су казали „њет“, Милано је писмом спречио хаос, а „жртва“ је – Црногорац /видео/

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаМајк Џејмс
Мајк Џејмс - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2021
Пратите нас
Европску кошарку још једном је погодио скандал – звани Мајк Џејмс. Амерички кошаркаш је прошле године изазвао хаос у московском ЦСКА, а сада је главни разлог за то што је отказ у Монаку добио Звездан Митровић, црногорски тренер са којим је тим из Кнежевине претходне сезоне освојио Еврокуп.
Мајк Џејмс је без сумње спектакуларан кошаркаш што је током прошле сезоне показао у НБА лиги, на највећој сцени и то у екипи Бруклин Нетса, затрпаној папрено плаћеним звездама, али је морао да се врати у Европу.

Москва је рекла – „њет“

Џејмс је после завршене сезоне у НБА лиги морао да се врати у екипу ЦСКА која га је ослободила обавеза током такмичарске године јер је ушао у низ сукоба са главним тренером Димитрисом Итудисом.
Грк који је прошао српску кошаркашку школу кроз дугогодишњи рад са великим пријатељем и кумом Жељком Обрадовићем у Панатинаикосу није желео да трпи размаженост Американца и јасно је подвукао црту након друге суспензије.
Из Москве је упућена јасна порука, „њет“ за бахато понашање.
„Ово је лична одлука, ја сам одлучио да идем у рат са играчима и свима другима који су спремни да иду до краја за овај тим, са играчима који су спремни да поштују саиграче, који стављају тим испред себе, који на прави начин представљају вредности клуба који тренирам. Морамо да имамо групу играча која се поштује, која је спремна да поштује игру, не да брину о себи, већ о свима. Тако се освајају трофеји. Да сам урадио нешто друго, не бих могао да изађем пред играче и да им кажем да се ништа не дешава“, рекао је Итудис после одлуке да одстрани Џејмса из екипе.
Мајк Џејмс и Димитрис Итудис, кошаркаш и тренер ЦСКА из Москве - Sputnik Србија, 1920, 01.04.2021
Американцу су одбројани дани у Москви: Када српски кум каже крај – онда је то крај!
Американац се вратио кући и одлично је заиграо за Бруклин, али му је у „малом мозгу“ остао утисак из Москве који је са радошћу пренео америчкој јавности.
„Имали смо сукоб, нисам имао расправу са Итудисом као кошаркаш, већ као човек“, истакао је Џејмс.

Како је све почело?

Џејмс је професионалну каријеру започео у екипи Загреба 2012. године, а у НБА лигу је стигао тек пет година касније. Уследио је кратак боравак у Панатинаикосу, а очекивало се да је коначно пронашао мирну луку у Олимпији из Милана.
Ипак, то се није десило када је у легендарни клуб стигао још легендарнији тренер Еторе Месина, право из стручног штаба „лудог Србина“ – Грега Поповича тренера НБА екипе Сан Антонио Спарса, преузевши све послове око организације.
„Месина је добио посао у Милану, током целог лета смо били у комуникацији телефоном, али ми је једног дана послао мејл у ком је навео да морам да потражим нову екипу“, истакао је Џејмс.
Медији су стигли и до тог писма у ком је Месина навео да је то његова лична одлука уз детаљно образложење.
„Моја је одлука, ти нећеш бити у тиму. Имам велико поштовање за твој таленат, али сам забринут због твог понашања и листе прекршаја тимских правила. Питао сам те да ли могу да рачуна да се то неће понављати. Нисам добио пуно вербално обећање. Чињеница да ниједан клуб пре овог није кажњавао твоје поступке ме не занима. После наших разговора причао сам и са људима из твојих бивших тимова. Потврдили су моје сумње. Ја верујем да у контролисаним условима постоје велики ризици да ћеш кршити правила и постати проблем за тим. Ја не желим да преузимам такав ризик“, навео је Месина.

И коначно – налетео је на „мекано“

Џејмс је после отказа у Милану на исти начин отишао и из Москве, а летос је као највеће појачање стигао у Монако, шампиона Еврокупа и екипу са великим амбицијама коју је маестрално водио Звездан Митровић.
Сјајни стручњак је доживео да буде отпуштен из Асвела, упркос одличним резултатима због сукоба са власником Тонијем Паркером и његовим представницима и очекивало се да у Монаку добије пуно поверење.
Џејмс је стигао у тим, а са тиме и – проблеми.
Крајем новембра ове године Американац је својевољно отишао у свлачионицу након расправе са Митровићем због измене током дуела Евролиге са Анадолу Ефесом.
„Само сам га извео из игре и сместио на клупу“, рекао је Митровић после дуела.
Џејмс је бесно отишао у свлачионицу и потом се вратио у дресу за тренинг, седећи на клупи све време.
Готово истоветна ситуација се догодила 11. децембра, Митровић је извео Џејмса из игре, а он је поново демонстрирао на клупи.
Митровић је поново морао да образлаже своју одлуку, више него заинтересованој јавности.
„Мајк је покушао да игра, али сам видео да није спреман. Одлучио сам да га сачувам за следећу утакмицу. Он није тренирао целе недеље, а меч је био физички веома захтеван. Било би то опасно за њега“, навео је Митровић.
Џејмс је, као по свом обичају, све изнео на друштвене мреже.
„Американци дају све од себе, остављају породице и покушавају да зараде у другој култури. Цела поента је кошарка и када нешто није у реду, таман и да се живи у рају, ја ћу бити узнемирен“, написао је Џејмс.

Митровић је жртва, шта ће урадити Обрадовић?

За разлику од управа ЦСКА и Олимпије из Милана, управа Монака се понела крајње „мекано“ и неодговорно, одлучивши да уручи отказ Митровићу због евидентних проблема које изазива – Џејмс.
То је наишло на жестоке реакције љубитеља кошарке.
„Мајк Џејмс не вреди толико да би се радиле овакве глупости... Разлог за отпуштање Митровића не би требало да буде Џејмс, он игра најгоре још од 2017. године“, гласио је један од коментара.
Монако је нашао решење, на упражњену клупу ће Саша Обрадовић који је тај клуб напустио претпрошлог лета како би дошао у Црвену звезду, али се ту задржао свега неколико месеци и није отишао на најбољи начин.
„Добро, морало је нешто да се уради, Обрадовић има темперамент и већ видим да улази у сукоб са Џејмсом. У сваком случају, ако екипа не напредује у одбрани, никаквих промена неће бити, Монако нема јединствен и пожртвован борбени дух“, навео је аналитичар Серж Кападоро.
И заиста, питамо се, шта би могло да пође по злу у односу Обрадовића и Џејмса кад је Американац већ до тачке кључања доводио Месину, Итудиса и Митровића?
Данило Анђушић - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2021
СПОРТ
Добио је надимак „нови шериф“, а за Спутњик каже: Све је кренуло из Русије
Српски кошаркашки тренер Богдан Караичић - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2021
Богдан Караичић за Спутњик: Саша је причао са Недовићем, дајмо Игору шансу да помогне Србији
Мајк Џејмс - Sputnik Србија, 1920, 29.03.2021
Американац је превршио сваку меру у Москви – српски кум му је уручио суспензију! /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала