- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Широм отворите очи: Ђоковић има тајни план, а РТС продаје играчке

© PixabayХакер
Хакер - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2021
Пратите нас
Нека јавна личност вам је послала поруку на „Инстаграму“? Ваша банка вам нуди повољне кредите путем „Твитера“? Позната медијска кућа на својој „Фејсбук“ страници објављује сумњиве линкове ка продајним сајтовима и вести које звуче готово нереално? Широм отворите очи и детаљно проучите ко вам шаље поруку. Велике су шансе да неко жели да вас превари.
На један од таквих случајева „Спутњик“ је наишао на „Фејсбуку“, где је отворена страница „РТС-1“. На први поглед, страница изгледа као да може да буде застарела варијанта стране Јавног сервиса – за профилну слику постављен је некадашњи тамноплави логотип, а на светлоплавој позадини насловне фотографије великим белим латиничним словима исписано је „РТС 1“.
Аутор странице је чак објавио црно-белу слику Новака Ђоковића, преко које је црним словима на црвеној позадини написано: „Новак прави српске милионере – банке покушавају да га спрече“. Осим тога, на зиду странице постављен је и линк насловљен „РТС 1 – Новаков тајни план“.

Лукава превара на друштвеним мрежама

Ипак, ако погледамо мало боље, схватићемо да та страница нема баш никакве везе са званичном „Фејсбук“ страном Јавног сервиса, Новаком Ђоковићем нити било којом другом веродостојном установом или јавном личношћу, већ да је у питању лажни налог.
Линк и слика у којима се помиње Ђоковић наводно воде ка иностраном продајном сајту, а можда чак и компјутерском вирусу. Уз њих, на зиду странице је објављено и мноштво линкова за продају играчака, који такође могу да буду вируси. Опис странице написан је на правописно погрешном енглеском језику, а као делатност коју обавља „медијска кућа“ наведен је: веб дизајн.
„Тако можете да представите не само РТС, него и било коју другу институцију, рецимо, банку. Имали смо примере да су отворене лажне ‘Фејсбук’ странице банака, где су се нудили повољни кредити, али се од људи тражило да фотографишу себе са својом личном картом, што је било преузимање идентитета. Постављање фотографија Новака Ђоковића и других јавних личности служи само да би сајт био уверљивији и да би посетилац тог сајта тј. профила, поверовао да се ради о правој веб тј. ‘Фејсбук’ страници“, каже стручњак за сајбер-безбедност Горан Куњадић.
© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаОвакве обмане преваранти обично обављају да би зарадили новац на црном тржишту или нарушили репутацију неке установе, компаније или личности.
Компјутер - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2021
Овакве обмане преваранти обично обављају да би зарадили новац на црном тржишту или нарушили репутацију неке установе, компаније или личности.
Овакве обмане преваранти обично обављају да би продајом личних и банковних података зарадили новац на црном тржишту „дарк веба“ или нарушили репутацију неке установе, компаније или личности.
„Може и да се ради о личном ривалству тј. освети или сукобу, који може да се пренесе на интернет тако што ће неко отворити страницу на некој друштвеној мрежи која носи име одређене личности. Може се искористити фотографија неке познате личности, али личност чак не мора ни да буде позната. Може бити нека особа којој нападачи желе да нанесу штету“, истиче Куњадић.

Тон комуницирања – кључан

Због тога увек треба да пажљиво проверимо све информације и објаве сумњивог налога на друштвеним мрежама и добро обратимо пажњу на тон којим нам се страница или профил обраћа, јер управо начин комуницирања може да ода преваранта.
„РТС сигурно не би пуштао такве објаве и на такав начин се обраћао својим гледаоцима, односно слушаоцима. То прво треба да буде упадљиво. На крају крајева, можете на ‘Фејсбуку’ укуцати РТС и видећете праву и лажну страницу. Ако их имате две, можете да се обратите РТС-у тј. компанији или појединцу који је лажиран и питате о чему се ради“, предочава Куњадић за „Спутњик“.
Ако уочимо да се неко лажно представља на интернету треба сместа да га пријавимо установи, фирми или личности коју имитира и друштвеној мрежи на којој се лажни профил налази, уз доказе да налог није веродостојан, да би га мрежа проверила и угасила. Случај уједно треба да пријавимо и Одељењу за високотехнолошки криминал МУП-а.
Куповина преко интернета - Sputnik Србија, 1920, 06.10.2021
ДРУШТВО
Нова превара у Србији: Компанија издала саопштење
Друштвене мреже - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2021
ДРУШТВО
Маскиране варалице у акцији: Нова превара на друштвеним мрежама прети и Србији
Хакер - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2021
Опрез: СЗО и Бил Гејтс не надокнађују штету — нова интернет превара отима новац и податке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала