- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Џаферовић одговорио Додику о присуству НАТО-а у Босни и Херцеговини

© PREDSEDNISTVO SRBIJEШефик Џаферовић
Шефик Џаферовић - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2021
Пратите нас
Бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић сматра да изјава Милорада Додика да је потребна сагласност Председништва БиХ за распоређивање додатних војних снага нема основа јер је, како је навео, мандат међународних војних снага јасно прописан Дејтонским споразумом.
Џаферовић је за Фену рекао да је аранжман о међународним војним снагама у БиХ дефинисан је Анексом 1А Дејтонског споразума, а касније и споразумом Берлин плус између НАТО-а и Европске уније.
Како се наводи, НАТО има директан мандат да спроводи војне аспекте Дејтонског мировног споразума.
Џаферовић је казао да је, након окончања мисије Ифора, Северноатлантски савет донео одлуку о броју трупа у саставу Сфора.
Анексом 1А, додаје Џаферовић, јасно је одређено да је НАТО мисија подређена политичкој контроли Северноатлантског савета, као и да команда војне мисије има овлашћење да, и без сагласности актера у БиХ, учини све што процени као потребно за спровођење свог мандата, укључујући и спровођење војне силе, преноси портал „Кликс“.
„На крају, одлуке о реструктурирању војних снага од Ифора, Сфора, па до Еуфора и НАТО штаба, доносила је међународна заједница и засигурно не може Додик бити инстанца која ће о томе одлучивати", сматра он.
Позвао је Додика да обустави, како је казао, сулуди атак на уставни поредак Босне и Херцеговине, да поштује Дејтонски мировни споразум у целости, а то значи Општи оквирни споразум, свих 11 анекса, Европску конвенцију о људским правима, ОХР, Уставни суд БиХ и све законе који су, на основу Дејтона, донети у протеклих 26 година.
„У противном, неминовно мора доћи до јачања мисије НАТО-а и Еуфора у БиХ, јер су они дужни да штите Дејтонски мировни споразум“, казао је Џаферовић.
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је у суботу да никада док је у Председништву, неће дати сагласност да било чије војне снаге дођу у БиХ, истичући да никакве трупе не могу да дођу без сагласности надлежних органа, односно Председништва БиХ.
Жељка Цвијановић - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2021
РЕГИОН
Жељка Цвијановић одговорила Изетбеговићу
Бакир Изетбеговић - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2021
РЕГИОН
Бакир Изетбеговић: Позивам НАТО и Еуфор да појачају присуство у БиХ и распореде снаге у Брчком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала