- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Страдају трбушни органи: Лекарка упозорава на опасан модни тренд у исхрани Руса

© Depositphotos.com / AlikeYouДевојка у ресторану
Девојка у ресторану - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2021
Пратите нас
Аутофагија је један је од најпопуларнијих метода за мршављење међу руским грађанима, изјавила је руска лекарка Татјана Жаровска. Она је упозорила да такав режим исхране није погодан за све и да може да буде опасан.
Како би се ослободили вишка килограма на тај модеран начин, потребно је стриктно придржавање одређеног режима, каже дијетолог, објашњавајући да се код такве исхране дан дели, на пример, на 16 и осам сати. Односно, особа која покушава да смрша на овај начин може да једе током осам сати, а затим наредних 16 сати мора да се уздржи од уноса хране.
Режим 16/8 је прилично популаран, али само по себи периодично гладовање одговара само мањем броју људи, изјавила је Жаровска за радио Спутњик.
„Има особа који генетски могу да једу ређе, њима ће одговарати такав метод исхране, али то је само 20-30 одсто људи. Постоји и испитивање да аутофагија добро функционише код инсулинске резистенције, када је висок инсулин и поремећена толеранција на глукозу“, истакла је лекарка.
Међутим, за већину људи дуги периоди уздржавања од хране су штетни, упозорава дијетолог. Такав систем исхране може довести до оболевања жучне кесе и других органа трбушне дупље, додала је.
„Као лекар, не препоручујем периодично гладовање јер утиче на панкреас, јетру и жучну кесу, а нуспојаву чине болести тих трбушних органа. Дуге паузе између оброка доводе до акумулације жучи, повећава се ризик од стварања камена“, објаснила је Жаровска.
Она је додала да то није најефикаснији начин за губитак килограма.
Штавише, особа врло ретко губи килограме на тај начин, сматра лекарка, јер, како каже, по правилу, када човек дуго не јесте, после се преједе.
Ипак, да би се одржала уравнотежена исхрана током аутофагије (фастинга), неопходна је консултација са лекаром, нагласила је. Неће шкодити ни додатни унос витамина и минерала. Неопходна мера предострожности у овој исхрани је годишњи ултразвук трбушних органа, закључује Жаровска.
Дијета - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2021
РУСИЈА
Топ шест најопаснијих дијета
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала