- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Ово није ултиматум, али неће више бити мирних тонова

© AP Photo / Dmitry LovetskyМинистарство иностраних послова Руске Федерације
Министарство иностраних послова Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
Пратите нас
Предлог руске стране о гаранцијама безбедности није ултиматум, али је време разговора мирним тоном са Северноатлантском алијансом прошло, изјавио је заменик шефа дипломатије Русије Александар Грушко.
"Наши предлози су врло јасни. Време мирних тонова, веровања на реч је прошло. Ситуација је толико озбиљна, да је захтевала кораке када је неопходан принципијелни дијалог у четири ока", изјавио је Грушко у интервјуу "Росијској газети".
"На пример, наши партнери из НАТО-а говоре о проширењу Алијансе, да Русија нема право гласа, да је процедура приближавања НАТО-а прописана Вашингтонским споразумом и да свака држава има право да слободно "бира начине како да осигура своју безбедност", укључујући учешће у војним савезима. На то су наши партнери из НАТО-а ставити тачку. Али постоји и други део формуле, где је директно речено да, правећи избор, државе су обавезне да узму у обзир интересе безбедности других. Не треба да заборављамо да је ширење НАТО-а политика која се још зове "политика отворених врата", рекао је заменик шефа дипломатије.
Русија ће сразмерно одговорити, ако државе НАТО-а распореде на својој територији офанзивна средства, саопштио је Грушко.
"Ако се на територији држава НАТО-а појаве офанзивна средства која за четири минута могу да стигну до наших контролних центара, мораћемо адекватно да одговоримо нашим партнерима", изјавио је он.
Заменик шефа дипломатије је саопштио да је по питању захтева који су упућени САД заузета чврст став.
"Очекујемо садржајни разговор са САД. Већ смо формирали тим и спремни смо одмах да почнемо разговор, чим Американци буду спремни за то", изјавио је Грушко.
Подсетимо, руско Министарство спољних послова објавило је документ који је званична Москва послала НАТО-у по питању гаранција безбедности о којима је недавно говорио председник Руске Федерације Владимир Путин, а који се пре свега тичу ширења војног присуства Алијансе западним границама Русије.
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2021
РУСИЈА
Русија упозорава: Суседи су нас довели до тачке да смо приморани на радикалне кораке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала