- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Сукоб генерација, Европе и „остатка света” – има ли места за „радикалне промене”?

© AP Photo / Peter DejongПредседник ФИФА Ђани Инфантино
Председник ФИФА Ђани Инфантино - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
Пратите нас
Светска фудбалска федерација (ФИФА) најавила је да би Светско првенство у фудбалу могло да се одржи на сваке две, уместо као досад на сваке четири године, како би се генерисао већи профит, уз могућност да на елитној смотри наступе и репрезентације држава које нису имале прилику то да ураде, али се УЕФА противи „радикалним променама”.
ФИФА је објавила истраживање у ком се наводи да 133 од 211 репрезентација чланица никада није учествовало на завршном турниру те да се верује да би идеја о двогодишњем циклусу повећала квалитет међународног фудбала и отворила нове прилике.
У истраживању је наведено да би иновација донела раст глобалног бруто-друштвеног производа од најмање 150 милијарди евра, у 16-годишњем циклусу, као и да би отворило простор за око два милиона радних места са пуном сатницом.
Идеју је представио председник ФИФА Ђани Инфантино.
„Постоји много противника наше идеје, али има и много позитивних реакција. ФИФА је тело које ради на глобалу и засад прикупљамо реакције и гледишта. Не можемо да кажемо свету да је фудбал глобални спорт и да треба да нам се да њихов новац. Ја разумем да постоје државе у којима се Светско првенство, због броја окупљених квалитетних фудбалера дешава двапут недељно, али неки континенти никада нису видели најбоље фудбалере“, истакао је Инфантино.
Како је истакао, истраживање је спроведено кроз анкету у којој је учествовало више од 100.000 људи из 140 држава.
„Добили смо резултате који указују на то да младе генерације желе чешћа Светска првенства. Наш посао је да гледамо на све, а мој посао је да прикупим мишљења свих и да размислим о томе шта је добро за фудбал“, рекао је Инфантино.
Противнички гласови за идеју стижу из Европске фудбалске асоцијације (УЕФА) која је упозорила на „дубоко негативан исход“ идеје, а у анкетама је наведено и да би требало обратити пажњу на потрошњу фудбалера.
„Независна студија је закључила да идеја ФИФА доводи у опасност европске фудбалске савезе, конфедерације, али и фудбалере. Турнири таквог интензитета не могу да се догађају на годишњем нивоу без да имају утицај на менталну и физичку исцрпљеност фудбалера који би морали да играју још један турнир по сезони, ако се квалификациони циклуси буду дешавали у једном или два дуга блока. Повећање завршних турнира и смањивање квалификација би учинило већ згуснут календар далеко горим, за оне који учествују, док би они који не би учествовали имали огромне паузе – то значи губљење релације са навијачима због дугих периода без утакмица“, навела је УЕФА.
Европа, према анкети, не жели промену, мање од половине испитаника је гласано за, а највећи противници су у Енглеској, Немачкој и Француској, док је највећа подршка пружена из земаља Африке и Азије.
Такође, млађи љубитељи фудбала су за, старији против, уз образложење да би двогодишње Светско првенство учинило да то такмичење изгуби драж.
„Престиж такмичења не би био пољуљан, није оно престижно јер је ретко већ има такав статус због утицаја на свет. Суштински, економски утицај би био велики, колач би порастао и то би нам омогућило веће инвестиције у фудбал широм света“, закључио је Инфантино.
Са друге стране, УЕФА се у извештају позвала и на процену Међународног олимпијског комитета да би дуплирање Светског првенства имало негативан утицај и на друге спортове, с обзиром на то да би њихови догађаји пали у други план.
Такође, УЕФА је проценила да би приходи за европске фудбалске савезе, на четворогодишњем нивоу, пали за и до три милијарде долара и наводи да би радикалне промене могле да буду представљене само ако су резултат јасних и недвосмислених бенефита за спорт и његове учеснике.
Гаспром-арена у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2021
СПОРТ
ЕА губи ексклузивно партнерство од ФИФА – објашњено и зашто
Председник ФИФА Ђани Инфантино - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2021
СПОРТ
Да ли је ово решење за Блиски исток: „Зашто да не сањамо?“
Фудбалска лопта - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Европа и свет имају важан захтев за Србију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала