- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Американци направили експериментални суперсонични авион: Појавио се снимак /видео, фото/

© Flickr / Robert Sullivan/Public domainЕкспериментални суперсонични авион X-59 Локид Мартина
Експериментални суперсонични авион X-59 Локид Мартина - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
Пратите нас
Експериментални суперсонични авион америчке компаније „Локид Мартин“ X-59 QueSTT, који та компанија развија за Насу, снимљен у Тексасу. Пробни летови супертихог авиона требало би да почну следеће године.
Снимак експерименталног авиона настала је у Аризони, на путу ка фабрици „Локид Мартиновог“ одељења „Сканк воркс“ у Форт Ворту у Тексасу. На фотографији коју је објавио „Драјв“, а има је и на друштвеним мрежама, види се силуета суперсоничног авиона умотаног у плаву пластичну фолију, на приколици за превоз.
„Сканк воркс“ ради на овом авиону од 2018. године у својој фабрици у Палмдејлу у Калифорнији. „Локид Мартин“ планира да направи тестни примерак који би приказивао летење при брзинама звука које би требало да буде много тише него до сада, што је од кључног значаја за примену суперсоничних авиона у превозу путника.
Како наводи „Драјв“, експериментална летелица стигла је у Тексас на структурална испитивања, пре него што се обаве први пробни летови у авио-бази „Едвардс“ у Калифорнији.
Тестни примерак овог авиона направљен је делимично од компоненти са других летелица, као што су мотор, делови пропулзионог система, кабина, точкови, док је само 10 одсто тестне летелице оригинално. Мотор на тестном примерку је „Џенерал електрик Ф414“, исти какав се користи у борбеном авиону Ф-18.
Занимљиво је да пилот овог авиона уопште нема поглед ка напред, већ се ослања на систем камера, што је иновативни, али потенцијално ризичан потез.
Пробни летови требало би да се одржавају 2022. и 2023. године, када би тестни примерак преузела НАСА, главни потенцијални купац, како би спровела своја тестирања.
Планирано је да авион буде тестиран почев од 2024, па све до 2026. године изнад америчких градова, како би се утврдио ниво буке који прави.
„Локид“ је имао уговор о развоју суперсоничног пословног авиона са компанијом „Аерион“ и он је требало да полети 2023. године, али после банкрота „Аериона“, тај уговор је пропао.
„Локид“ није једина компанија која жели да попуни празнину у суперсоничним комерцијалним летовима, насталу после повлачења „конкорда“ након несреће на лету Париз-Њујорк 2000. године и повлачења руског „тупољева ТУ-144“ који не лети од 1999. године. Та два авиона биле су једине надзвучне путничке летелице на свету.
У игри су и Русија, која је већ правила такве авионе, али и кинеска авиоиндустрија, која такође планира развој надзвучне путничке летелице.
Путнички суперсонични авион Ту-144 на аеро-митингу у Жуковском - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2020
Легендарни совјетски Ту-144: Кратка историја првог суперсоничног путничког авиона на свету
Путнички суперсонични авион Ту-144 - Sputnik Србија, 1920, 12.05.2020
Будућност на прагу: Стиже демонстратор суперсоничног авиона у Русији
Путнички суперсонични авион Ту-144 - Sputnik Србија, 1920, 05.11.2017
Битка за суперсонични: Како је руски Ту-144 престигао чувени „конкорд“ (фото)
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала