Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Договор за време мог мандата“: Курти о дијалогу Београда и Приштине

© AP Photo / Visar KryeziuЛидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти
Лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
Пратите нас
Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти изјавио је да се нада договору са Београдом у оквиру мандата његове владе, који се поклапа са мандатом председника САД Џоа Бајдена и садашње Европске комисије.
Курти каже да дијалог Београда и Приштине није прекинут.
„Имали смо два састанка у Бриселу и имали смо договор о реципроцитету регистарских таблица, који се спроводи. У међувремену, верујем да се дијалог полако али сигурно креће на прави пут, а они су шине правно обавезујућег споразума, у складу са европским вредностима са грађанима као крајњим корисницима и усредсређеним на међусобно признање Косова и Србије“, рекао је Курти за америчке медије, преноси Косово онлајн.
Премијер привремених институција у Приштини говорио је и о „Отвореном Балкану“.
„Балкан нису само три државе. Балкан није чак ни шест држава колико има Западни Балкан који још увек није интегрисан у ЕУ. Балкан је најмање 12 земаља. Али, ако то зовемо Балкан и „Отворени Балкан“, верујем да је тест истине отварање Србије према Косову. Не прихватају наше путне исправе, личне карте, ни наше печате, сертификате и дипломе, тако да са Србијом затвореном за Косово, не знам како можемо да имамо Отворени Балкан“, рекао је Курти и додао да „не спада у оне који верују у самодовољност Балкана“, те да је уверен како „Косово и Албанци уопште имају своје место у НАТО и ЕУ“.
Курти је истакао да су „изразили спремност и интересовање за заједничко регионално тржиште“ и да су „инвестиције веома важне у региону“.
„Али, то се мора радити уз узајамно поштовање и једнакост свих. Иницијативе које долазе из Београда, имам снажан утисак да желе да направе платформу без ЕУ. Желимо да ЕУ буде у свакој регионалној иницијативи и као механизам, али и као вредност. Не преферирамо да на Западном Балкану и даље постоје фондови ЕУ без европских вредности“, рекао је он.
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
Курти: Косово ће следеће године поднети захтев за чланство у ЕУ
Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2021
СРБИЈА
Вучић: Курти је данас хапсио Србе и због „Отвореног Балкана“
Путокоз Приштина Београд - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
СРБИЈА
Зашто су разговори Вучића и Куртија без будућности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала