- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривен до сада непознати део људског тела

CC0 / Pixabay/Alarconaudiovisual / Рендгенски снимак доње вилице
Рендгенски снимак доње вилице - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
Пратите нас
Научници су открили до сада непознати део људског тела: мишићни слој у масетеричном мишићу, који подиже доњу вилицу и од кључне је важности за жвакање.
Модерна анатомија описује масетерични мишић као мишић са два слоја, један површински и други дубоки.
„Поједини историјски анатомски списи помињу и могућност постојања трећег слоја, али су недоследни у одређивању његове позиције“, наводи се у новој научној студији, објављеној у Аналима анатомије. Због тога су аутори студије решили да проуче да ли овај мишић од кључне важности за исхрану можда има скривени, „супердубоки“ слој, како се сугерише у историјским текстовима.

Анатомски другачији део важног мишића

Да би дошли до тог сазнања, сецирали су 12 људских глава сачуваних у формалдехиду, а такође су урадили и ЦТ скенирање 16 тела људи који су недавно преминули, те проучили снимке магнетне резонанце живих људи.
Захваљујући томе, идентификовали су „анатомски другачији“, трећи слој у масетеричном мишићу.
Овај веома дубоко постављен слој почиње од јабучне кости лица, која се може осетити одмах испред уха, све до такозваног короноидног наставка доње вилице, троугластог дела који се налази на месту на ком почињу зуби и приликом жвакања или говора „улази“ у зигоматични лук лобање.
„Овај дубоки слој масетеричног мишића јасно је различит од два друга слоја у смислу свог правца и функције“, каже Силвија Мезеи са департмана за биомедицину Универзитета Базел у Швајцарској, која је била водећи аутор студије.
„На основу распореда мишићних влакана, тај мишићни слој вероватно помаже у стабилизацији доње вилице тако што подиже и увлачи короноидни наставак“, наводе научници.
Мезеи објашњава да је нови слој мишића једини у масетеричном мишићу који може да повуче доњу вилицу уназад.

Важно откриће за науку, али и медицину

Јенс Кристоф Тирп са Универзитетског центра за денталну медицину у Базелу каже да се генерално сматра како је у последњих 100 година откривено све о људској анатомији, али да је откриће овог мишићног слоја као да су у зоологији научници нашли нову врсту кичмењака.
Научници предлажу да се овај новооткривени део људског тела назове на латинском „musculus masseter pars coronidea“, што би значило „короноидни део масетеричног мишића“.
Научници указују и да би ово откриће могло да буде веома важно у медицини, како би лекари лакше могли да изводе операције у том региону људског тела и боље лече стања у вези са деловима који спајају доњу вилицу и лобању, пише Лајвсајенс.
Длан - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Код све више људи се појављује додатна артерија - знак да се еволуција наставља
Еволуција - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2020
Брза еволуција пред нашим очима: Све више људи рађа се другачије од нас
Људско тело у покрету - Sputnik Србија, 1920, 17.11.2021
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Научници открили шта је најбржи покрет који човек може да изведе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала