Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Зекић о случају РТ: Ово се никад није десило – а шта кад би Србија одбила телевизију из Луксембурга

© Фото : Приватна архива/уступљено СпутњикуОливера Зекић
Оливера Зекић - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
Пратите нас
Нема ничег спорног у томе што је Регулаторно тело за електронске медије издало лиценцу за емитовање руском каналу РТ ДЕ и зато је најблаже речено зачуђујућа одлука Немачке да ту лиценцу не призна.
Нејасно је зашто се око тога дигла толика халабука, осим ако разлози нису политички, каже за Спутњик председница Савета РЕМ Оливера Зекић, која се пита ко би се све дигао на ноге да је Србија не урадила, него помислила да уради нешто слично.
Са гледишта Регулаторног тела за електронске медије апсолутно нема ничег спорног и заиста овакву буру и прашину нисам очекивала, признаје Зекићева. Она објашњава да је давање дозволе за емитовање било ког канала најједноставнија ствар на свету уколико тај канал испуњава одређене услове.

„А РТ ДЕ је испунила апсолутно све услове за издавање такве једне дозволе“, изричита је председница Савета РЕМ.

Зекићева нема објашњење на замерке из Немачке да је заобиђено њихово законодавство.
„Могу само да се насмејем: нисмо ничије законодавство заобишли“, каже, истичући да је све апсолутно урађено по закону и онако како налаже Европска конвенција о прекограничној телевизији.

„Не знам где Немци виде проблем јер је овде учињено све што треба. Онај ко добије лиценцу у Србији може свој програм да емитује како на подручју Републике Србије тако и у земљама ЕУ. ТВ програми за које је надлежан орган у држави чланици ЕУ или држави чланици Конвенције о прекограничним телевизијама могу слободно да се реемитују на територији друге државе ЕУ или потписнице ове конвенције“, прецизира Оливера Зекић.

Србија је, додаје она, као и највећи део других европских држава дужна да не спречава и да не отежава присуство иностраних тв програма који потичу из наведених европских земаља.
„То укључује на пример тв канале из Луксембурга или рецимо из Немачке. Свака држава чланица је дужна да страном пружаоцу медијских услуга, односно емитеру који задовољава минималне услове, омогући да се његов програм реемитује на њеној територији, без обзира да ли је програм тог емитера намењен посебно становништву те државе чланице, да ли се емитује на страном језику или језику те државе чланице, да ли се у његовом програму емитују стране или домаће рекламе и сл. У складу са применом наведеног начела одређени емитер може у једној држави чланици да добије дозволу за свој тв програм који је посебно намењен становништву на територији друге државе чланице, а та друга држава, поштујући слободу пријема и реемитовања је дужна да не омета реемитовање тог програма на својој територији“, детаљно образлаже саговорница Спутњика.
Зекићева примећује да се никад није десило да неко не призна дозволу РЕМ-а и да је ово преседан. Она подсећа да се јединствено тржиште у оквиру ЕУ заснива на четири слободе које су предвиђене правом ЕУ, а то су слободан промет људи, роба, услуга и капитала.

„Начело државе порекла представља надградњу начела слободног промета услуга заједно са правом на слободан промет капитала. То је јако битно и медијима треба да знатно олакша пословање будући да могу да изаберу пословно окружење које им највише одговара а и да примењујући правила само једне државе емитују своје тв програме широм Европе а такође им омогућава да развију нове прекограничне пословне моделе. Начело се примењује на све услуге“, констатује председница Савета РЕМ, додајући да јој није јасно зашто се диже толика халабука, осим ако нису у питању политички разлози.

Правно лице ТВ Новости, RT auf Deutsch је, напомиње она, Регулаторном телу за електронске медије поднело 3. децембра захтев за издавање дозволе за пружање медијских услуга путем кабловске, сателитске и ИПТВ електронске мреже. Како истиче, сва неопходна документација која је прописана законским и подзаконским актима је предата и Савет РЕМ је имајући у виду да су испуњени сви услови наведеном правном лицу издао дозволу.
„Ово заиста нема никакве више везе са начелима ЕУ која се у овом случају и те како ограничавају“, наводи Зекићева.
На питање значи ли то да за неке споразуми важе, а за неке не важе, као и поштовање медијских слобода она каже да преведено на неправнички језик, значи управо то.

„Нисам упозната с аргументима немачке стране из ког разлога су то урадили. Али оно што знам јесте да ми у Србији држимо до слободе говора и трудимо се да имамо исте аршине за све без обзира на нечију политичку или уређивачку агенду. Ово што су Немци урадили је најблаже речено зачуђујуће. Не смем ни да помислим шта би се десило кад би Србија, не урадила тако нешто, него и помислили да уради нешто слично“, каже наша саговорница.

Она истиче да Србија управо због посвећености слободи говора толерише и низ неправилности па и кршења закона која се дешавају неким медијима.
„Замислите да ми кажемо – не може више и укинемо канал. Заиста не смем ни да помислим ко би се све подигао на ноге да се тако нешто учини“, наводи Зекићева.
Председница Савета РЕМ коментарише и покушаје да се читав случај лиценце за РТ ДЕ стави у контекст сукоба између Русије и Запада и наводног мешања Србије у то.
„Није ми јасно како то одједном Србија постаде центар немачког медијског рата. РТ ДЕ је добила апсолутно легалну дозволу. Није ми јасно ни шта се то њима не свиђа и одакле им ти двоструки аршини да нешто може а нешто може“, искрена је Зекићева.
Нема објашњење ни зашто се поводом одлуке Немачке у вези са РТ ДЕ нису огласила новинарска удружења, и међународне новинарске организације на Западу.
„То морате да питате оне који се нису огласили. Заиста зачуђује да су изостале реакције. Али наш посао овде је спречавање сваке цензуре у Србији и мислим да тај посао добро радимо“, истиче Зекићева.
На питање да ли очекујете неке последице због тога што је РЕМ дао лиценцу за емитовање каналу РТ ДЕ, она у шали примећује да једино да ЕУ каже да се укине РЕМ у Србији и додаје:
„Не очекујем никакве последице зато што смо апсолутно све радили по закону. С друге стране, навикли смо на притиске. Ово јесте покушај притиска али ми ћемо наставити да одолевамо као што смо одолевали и до сада“, поручује Оливера Зекић.
Телевизија РТ ДЕ на немачком креће са емитовањем - Sputnik Србија, 1920, 23.12.2021
РУСИЈА
Зашто се руској телевизији не признаје српска лиценца
Главна и одговорна уредница РТ и агенције „Спутњик“ Маргарита Симоњан  - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
РУСИЈА
Симоњанова о скидању канала „РТ-а“ са емитовања у Европи: Спремамо одговор Берлину
Студио телевизије РТ у Москви - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2021
РУСИЈА
Москва запретила Немачкој узвратним мерама због телевизије РТ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала