Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти: ЗСО није наша међународна обавеза

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2021
Пратите нас
Заједница српских општина није наша међународна обавеза јер споразум који је предвиђа није ратификован у Београду, тврди премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти.
Курти наводи да Београд „не прихвата Бриселски споразум (којим је предвиђена ЗСО) као међународни споразум“, те да он „није прошао тест Уставног суда на Косову“.
„Принципи тог удружења су заиста постављени 2013. године, али суштина је дошла 2015. године и практично је оборена на Уставном суду. Моје уверење је да Србија намерава да унутар Косова направи институцију која би била међународно легитимнија чак и од државе Косово, јер замислите ЗСО на Косову како би Србија желела, она би била призната и од Косова и од Србије, док Републику Косово и даље не би признала Србија, можда и друге земље у ЕУ, а посебно две суперсиле које су у Савету безбедности УН. Дакле, постоји зла намера да се унутар Косова створи правна структура која је не само у служби Београда, већ постаје и међународно са још већим легитимитетом од саме независне државе Косово“, рекао је Курти за америчке медије, преноси Косово онлајн.
Курти је поновио да је „Уставни суд Косова рекао да се у принципу не противи идеји Заједнице општина са српском већином, али онда каже да ниједно од својих седам поглавља ЗСО није у складу са Уставом који је прекршен у пуна 23 члана“.
Премијер привремених институција у Приштини коментарисао је и неслагање са Жозепом Борељом, високим представником за спољну и безбедносну политику ЕУ, у вези са ЗСО. Како је рекао, у Бриселу је „увек истицао принципе које треба да имају дијалог и разговори, а то су у ствари европске вредности, демократизација, владавина права, суочавање са прошлошћу и истовремено нека врста симетрије или реципроцитета права националних мањина, јер без такве врсте симетрије нећемо моћи да имамо трајни мир и дугорочну стабилност“.
Косовске безбедносне снаге - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
СРБИЈА
Шта се крије иза позива Албанцима широм света да финансирају косовску војску
Лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 24.12.2021
СРБИЈА
„Договор за време мог мандата“: Курти о дијалогу Београда и Приштине
Путокоз Приштина Београд - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2021
СРБИЈА
Зашто су разговори Вучића и Куртија без будућности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала