- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Велика прогноза метеоролога за регион: Стиже хладна ваздушна маса, права зима тек следи

© Фото : Alex Grymanis / SOOCМећава
Мећава - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2021
Пратите нас
Осетно хладније време почеће вечерас, има изгледа да снег пада и у нижим пределима, а могућа је и ледена киша, најављују метеоролози. До среде ће бити повремених падавина, затим следи суво и мало топлије време, док је за почетак године вероватно релативно топло време, уз могуће захлађење после 5. јануара, наводи метеоролог Марко Чубрило.
Данас ће бити релативно топло, понегде уз кишу и пљускове и то највише на југу, југозападу, западу и северозападу региона. До увече релативно топло уз максимуме од 8 до 17 степени Целзијуса. Увече ће се преко Аустрије и Мађарске спуштати осетно хладнија ваздушна маса, али ће се њен утицај само делимично осетити над нама, а највише на крајњем северу и северозападу Хрватске и Србије, наводи Чубрило.
„Над овим пределима ће у току ноћи ка недељи уз окретање ветра на североисточни осетније захладити, док ће се то захлађење у недељу у слабијем облику премештати на југ“, прогнозира метеоролог.
Уз саму границу са Словенијом, Аустријом и Мађарском ће се захлађење највише осетити и тамо би сутра после подне и у ноћи ка понедељку могло бити снега, а биће услова и за ледену кишу тако да треба обратити велику пажњу у саобраћају јер је могућа поледица.
„За сада модели имају сигнал да крајњи северозапад Хрватске, потез од Вараждина преко Загреба до евентуално Сиска добије снежни покривач висине од 1 цм до 5 цм, а понегде и мало више. Акумулација снега је могућа и на крајњем северозападу Војводине, али ће тамо пре бити ледене кише у ноћи ка понедељку. Граница снега и кише ће бити условљена дубином продора хладноће на око 1.500 метара надморске висине. Тамо где се нулта изотерма нађе на овој висини може се очекивати снег, а тамо где она остане северније без обзира на приземне температуре неће бити услова за снег, те се очекује киша која се може ледити или може бити појаве ледених зрнаца“, написао је Чубрило на свом Фејсбук профилу.
Сутра ће над већим делом региона бити осетно хладније, од око 2 на северу до око 8 степени на крајњем југоистоку, а у понедељак још мало хладније уз максимум око 0 на северу до око 6 степени на југоистоку.
До уторка ће бити претежно облачно и умерено хладно уз могуће падавине (углавном киша) осим на крајњем северу и на планинама преко 900 метара, дуваће умерен, северозападни ветар. Дневни максимум од 2 до 9 степени Целзијуса.
„У среду јутро хладно уз слаб мраз, а током дана разведравање уз отопљење, посебно на северу региона. Сам крај 2021. и почетак 2022. требало би да обележи углавном суво и релативно топло време уз максимуме од 5 до 12 степени Целзијуса. Неко право зимско време за сада барем до око 5. јануара није реално очекивати“, наводи Чубрило.
Како је на свом Фејсбук профилу написао метеоролог Ђорђе Ђурић, у новогодишњој ноћи очекује се суво време, температуре у већини предела биће око 5 степени. Првог јануара претежно сунчано, температура до 15 степени, преносе Новости.
Како се наводи у најави Републичког хидрометеоролошког завода Србије, у Србији ће сутра бити облачно, у већем делу местимично с кишом, на крајњем југоистоку углавном суво. Најнижа температура од 2 до 9, највиша од 4 на северу до 14 степени на југоистоку.
У току ноћи на крајњем северу могућа је суснежица. Ветар слаб и умерен, у планинским пределима повремено јак, јужни и југозападни, на северу северни. У Београду облачно, повремено с кишом. Ветар углавном слаб, променљивог смера. Најнижа температура 7, највиша 9 степени.
До 2. јануара биће претежно облачно, местимично с кишом, снег само у вишим планинским пределима. Од уторка падавине у слабљењу, у већини места и престанак.
Температура изнад просечних вредности, највиша дневна од 4 до 12 степени.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала