- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Ко ће и како градити Јадранско-јонску магистралу кроз Црну Гору

© Sputnik / Александар МилачићИзградња ауто-пута Бар-Бољаре, Црна Гора
Изградња ауто-пута Бар-Бољаре, Црна Гора - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Стара идеја изградње Јадранско-јонске магистрале поново је васкрсла у Црној Гори. О изградњи тог пута премијер Црне Горе Здравко Кривокапић ће наредне седмице потписати меморандум о разумијевању са америчком фирмом „Бехтел“.
Најава потписивања меморандума са „Бехтелом“ је изненадила црногорску јавност, тим прије што изградња дијела Јадранско-јонске цесте кроз БиХ још није прецизирана. Осим тога, нема геодетских подлога за ту дионицу, нема ни идејног, а поготову не главног пројекта, за чију израду треба најмање годину.
Министар финансија Милојко Спајић најавио је на ће један од првих пројеката са „Бехтелом“ бити Јадранско-јонски ауто-пут. Он је као рок за почетак реализације тог путног правца означио крај наредне године, прецизирајући да ће коштати 1,45 милијарди.

Могућа траса Јадранско-јонског пута

Идеја о Јадранско- јонском ауто-путу стара је неколико десетљећа. За њу су заинтересоване све државе које излазе на море, од Словеније, Хравтске, Црне Горе, Албаније, па и Грчке и Турске. Сви очекују да ће том цестом туристи из Западне Европе лакше и брже стизати до топлих мора, а и та цеста би била значајна и за транзит разних роба и материјала.
Дионица Јадранко-јонског ауто-пута од Бара до Подгорице неће се градити преко Скадарског језера, већ такозваном копненом варијантом Вирпазар – Ријека Црнојевића – Фармаци, рекао је прије мјесец дана премијер Здравко Кривокапић представљајући капиталну буџете за наредну годину, као И пројекат „Црна Гора сада“, чији је дио и „саобраћајни крвоток“, односно мапа будућих ауто-путева и брзих цести кроз Црну Гору.
На представљеној мапи налазила се и брза цеста која обилази градове на приморју, од албанске до хрватске границе, и на којој се кроз Боку налазе два крака – један који обилази Котор изнад града и иде према Херцег Новом, а други који преко Луштице прелази залив и излази код Кумбора одакле наставља према Херцег Новом и Хрватској. Друга брза аутоцеста је од ауто-пута код Бијелог Поља која иде преко Пљеваља за Горажде у БиХ гдје се укршта на будући аутопут Сарајево – Пожега.
На мапи је и Јадранско-јонски ауто-пут, дионица која долази од укрштања са ауто-путем 5Ц код Чапљина и преко Требиња у Црну Гору улази код Грахова, затим иде преко Чева и код Фармака се укршта на дионицу ауто-пута Бар – Подгорица и наставља њиме према Смоковцу. Јадранско-јонски ауто-пут од Смоковца иде источно и код Тузи прелази у Албанију, одакле наставља јужно ка Грчкој. Овим предложеним планом се одустаје од раније варијанте да Јадранско-јонски аутопут обилази Подгорицу јужно и преко Ћемовског поља иде ка Тузима и Албанији.
Кривокапић је тада открио да су за овај посао у току преговори с потенцијалним америчким инвеститорима.

„Бехтелу“ посао без тендера?

Економиста Александар Саша Дамјановић каже за Спутњик да је јасна намјера Владе Црне Горе да се кроз договор са америчком фирмом „Бехтел“, око евентуалне изградње Јадранско-јонског пута кроз Црну Гору, или дионице тог пута, жели одагнати сумња да актуелна Влада није проамеричка и да се тако шаље одређена политичка порука.
„Међутим, много важније од тога јесте да се о условима коначне градње или договора о пројекту не направе грешке које урађене приликом договарања изградње дионице ауто пута Подгорица–Матешево, који је испао скуп и нетренспарентан због начина на који је договорена градња. Поставља се питање шта је нама приоритет, изградња пута од Матешева до границе са Србијом, уз договор са представницима Србије , јер они треба да заврше дионицу ауто-пута од Чачка до црногорске границе, или је то Јадранско-јонски ауто пут. Ако је нама приоритет изградња Јадранско јонског пута, једини исправан пут је расписивање тендера и избор најбољег понуђача који би се ухватио у коштац са проблемом”, каже Дамјановић.
Он истиче да се показало како се кроз међународне меморандум и уговоре, који заобилазе тендере, добијају скупи и нетранспарентни пројекти, који указују и на могуће коруптивне радње, поготово приликом одабира подизвођача.
„Да би се такве сумње одагнале не смије се дозволити да било која фирма или држава има монопол на стратешке пројекте у Црној Гори“, каже он.
Дамјановић истиче да је и „Бехтел“ са својом понудом добродошао и пожељан у Црној Гори, али да ипак треба расписати тендер.
„Мислим да смо платили, а и плаћаћемо добар цех што смо видјели на изградњи ауто пута Подгорица Матешево, која касни већ двије године“, каже Дамајановић.
У регионалним оквирима, „Бехтел“ је изградио Далматину и ауто-пут Драч–Приштина. Оба пројекта пратиле су оптужбе да су радови преплаћени пошто су додијељени „Бехтелу“ непосредном погодбом.
„Бехтел“ се, подсјетимо, јавио 2014. у сарадњи са турском компанијом„Енка“ на јавни позив за Бар–Бољаре и понудио цијену од 1,2 милијарде, док је понуда кинеског ЦРБЦ била 809,6 милиона.
Према ранијем писању медија, „Бехтел“ је мегакорпорација блиско повезана са републиканским администрацијама у САД. У „Бехтелу“ су радили некадашњи директор ЦИА Вилијам Кејси, амерички државни секретар Џорџ Шулц (био је у „Бехтелу“ и прије и послије мандата), као и читав низ других званичника америчке владе.
Деоница ауто-пута Смоковац-Матешево у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 25.12.2021
ЕКОНОМИЈА
„Биће туристичка атракција“: Црногорски министар о наставку изградње ауто-пута
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала