- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Парализован човек са чипом у мозгу објавио први твит само помоћу мисли

CC0 / Pixabay / geralt / Интелигенција
Интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
Пратите нас
Компанија „Синхрон“ која имплантира неуронске компјутерске интерфејсе у мозак Филипа О’Киф каже да је пацијент са болешћу нервног система због које је остао парализован могао да подели објаву на друштвеним мрежама само размишљајући о њој.
Шездесетдвогодишњи мушкарац у Аустралији са дијагнозом амиотрофичне латералне склерозе – болести која узрокује парализу – сада је у стању да комуницира својим мислима са другима без укључене мишићне активности. У четвртак је објавио пост на друштвеним мрежама „користећи само директну мисао“, објавила је компанија која му је то омогућила, „Синхрон“, преноси РТ.

„Направио сам овај твит само размишљајући о њему“, гласио је твит, који је Филип О’Киф поставио на налог извршног директора компаније „Синхрон“ Томаса Окслија.

„Први твит са директним размишљањем“ креиран је бежично из О'Кифовог мозга, наводи компанија. Након прогресивне парализе изазване АЛС-ом, човеку је прошле године инсталиран компјутерски интерфејс на мозгу под називом „Стентрод“. Имплантат, „дизајниран да омогући пацијентима да бежично контролишу дигиталне уређаје кроз мисао“, убачен је преко југуларне вене како би се избегло бушење лобање.
„Сада само размишљам о томе где на рачунару желим да кликнем, и могу да шаљем е-пошту, вршим трансакције, купујем и шаљем поруке свету преко Твитера“, цитирала је компанија О’Кифове речи – или размишљање. Према његовим речима, „задивљујући“ систем захтева вежбу, баш као и учење вожње бицикла, „али када једном кренете, постаје природно“.
Филип, упркос исцрпљујућој парализи, сада може да се бави независним активностима и поново се повеже са светом, тврди „Синхрон“, додајући да планира да даље развија свој компјутерски интерфејс мозга у студији на људима у САД следеће године.
Мајмун коме су уграђени чипови у мозак игра видео-игру путем мисли - Sputnik Србија, 1920, 07.12.2021
СВЕТ
Маск открио када ће почети са уградњом микрочипова у људе
Кредитне картице - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2021
Крај једне ере: Отисак прста и чип уместо магнетне траке на платним картицама
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала