- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Српски математички генијалац покорио светска такмичења: Следећи подвиг – Хонг Конг

© Фото : Спутњику уступио Јован ТоромановићЈован Торомановић - математички генијалац из Србије
Јован Торомановић - математички генијалац из Србије - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
Пратите нас
Српски математички генијалац Јован Торомановић има 20 година и чак 16 медаља с међународних такмичења из те области. Представљао је тим наше земље на три интернационалне математичке олимпијаде, од прошле године студира компјутерске науке на Универзитету у Хонг Конгу, планира да докторира и тамо се запосли у банци или на берзи.
Завршио је Математичку гимназију у Београду, где је похађао и седми и осми разред основне школе. Пошто добро сарађује с његовим факултетом у Хонг Конгу, та школа сваке године бира два ученика који ће тамо да студирају. Јован се пријавио и због многобројних успеха на такмичењима и добрих оцена био на врху листе. Данас је у првих два одсто студената по просечној оцени.
Последње три медаље су му: сребрна на 61. Међународној математичкој олимпијади у Русији, златна на 16. Жаутиковској математичкој олимпијади у Казахстану и бронзана на 12. Румунском математичком мастеру. Осим међународних, учествовао је и на домаћим такмичењима из математике, програмирања, физике, књижевности, поезије и у шаху.
© Фото : Спутњику уступио Јован ТоромановићЈован је освојио 16 медаља на међународним такмичењима из математике
Јован је освојио 16 медаља на међународним такмичењима из математике - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
Јован је освојио 16 медаља на међународним такмичењима из математике

Математички генијалац из Србије

Иако су Друштво математичара Србије и Математичка гимназија у Београду организовали припреме пред нека такмичења, Јован се уз то спремао на свој начин:
„Била је свакодневна припрема, али није била специфична због такмичења, него, просто, и када су такмичења у скорије време и када није ниједно вежбао сам свакодневно зато што ми је било јако забавно, поучно и корисно, тако да то нисам доживљавао као напор, него као што би неки читали енциклопедије или истраживали више о географији или тако неки вид интересовања“.
Одабрао је да студира баш у Хонг Конгу због квалитета образовања који тамошњи факултет пружа, али и зато што тај град нуди широку лепезу могућности за бављење математиком и програмирањем након дипломирања. У трећој години факултета имаће обавезну праксу која ће да му омогући да ради у добрим компанијама и стекне искуство и контакте пре краја студија.
„Свакако радим математику за себе. Нисам престао да се занимам за математику, која није директно повезана с рачунарством, али то сам одабрао да студирам. Чак и у програмирању нагињем ка математици, применама математике у програмирању“, истиче он.
© Фото : Спутњику уступио Јован ТоромановићЈован је на факултету у Хонг Конгу у првих два одсто студената по просечној оцени.
Јован је на факултету у Хонг Конгу у првих два одсто студената по просечној оцени. - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
Јован је на факултету у Хонг Конгу у првих два одсто студената по просечној оцени.
За компјутерске науке се одлучио јер су практичне и садрже логику и комбинаторику, математичку област која га највише занима. Када завшри основне студије планира да се запосли у банци или на берзи у Хонг Конгу или на Западу и упоредо заврши мастер и докторске студије. Сам живот у том граду је, како каже, необичан и много другачији него у Србији.
Иако је и тамо стекао пријатеље, наравно, недостаје му Србија, пре свега породица, али и менталитет нашег народа. Ипак, он има свој план, добро зна куда је кренуо, а да истраје помаже му, каже, православље.
„Овде у Хонг Конгу има руска црква. Идем редовно недељом. Има и Руса, Срба. Прво будем у цркви, па после попричам с нашима, Русима и домаћима. То је фино“, прича Јован за „Спутњик“.
© Фото : Спутњику уступио Јован ТоромановићЈован с породицом у Москви
Јован с породицом у Москви - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2021
Јован с породицом у Москви

Шах као основа

Јован је математику заволео још у детињству, а научни узори су му Никола Тесла и Михајло Пупин. Већ са шест година решавао је основне математичке проблеме, а занимали су га и судоку и шах, за који каже да му је највише помогао у савладавању математичких изазова:
„Шах захтева логику, стратегију и стрпљење. Дуго се игра једна партија, па је концентрација на једном истом задатку, проблему јако дуго, уз захтевно размишљање у читавом том периоду. То ми је помогло. Тиме сам кренуо озбиљније да се бавим с осам, девет година, а већ с 10, 11 су били јако дугачки турнири. То је био увод у озбиљнији рад математике“.
Математичка гимназија једна је од ретких у свету која може да се похвали да је препознала девојчице као једнаке таленте за математику и охрабрила их да се њоме баве - Sputnik Србија, 1920, 03.05.2021
Тајна формула српских математичарки које су освојиле свет
Математика - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 31.10.2020
Небојша решио математички проблем стар 40 година који нико није успео да одгонетне
Шампиони Математичке гимназије - Sputnik Србија, 1920, 14.01.2021
Понос Србије: Ђаци Математичке гимназије поново бриљирали у Казахстану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала