- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Хорор са хепиендом – Данац је победио смрт и поново трчи за лоптом

© AP Photo / Wolfgang RattayДрама током утакмице Данске и Финске
Драма током утакмице Данске и Финске - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
Пратите нас
Кристијан Ериксен је апсолутни спортски херој за 2021. годину! Дански репрезентативац доживео је клиничку смрт на терену током утакмице Европског пренства са Финском, да би уз огромне напоре лекара успео да преживи и да се у потпуности опорави. Мајстор у копачкама недавно је напустио Интер, али није рекао збогом фудбалу јер је почео да тренира.
Када носите десетку на леђима онда је јасно колики сте мајстор и да имате фудбал у малом прсту. То је управо случај са 29-годишњим Кристијаном Ериксеном, који је током богате каријере бранио боје Ајакса, Тотенхема, Интера, али му је један догађај променио живот.
Био је 12. јун 2021. године и ништа није указивало на хорор са хепиендом који се догодио на велелепном стадиону Паркен у Копенхагену. Играо се 42. минут када се Ериксен само срушио на траву и моментално је било јасно да се нешто лоше, јако лоше дешава.
Експресно су фудбалери Данске и Финске направили такозвани „живи зид“ како би заштитили приватност колеге да језиве слике не би обишле свет. У ситуацији када би се много одсекли, руке им се „везале“ и не би знали како да реагују, капитен Данске Симон Кјаер реаговао је херојски.
Први је притрчао до Ериксена који је већ тада био без свести, окренуо га је на страну и извадио му језик како се не би угушио. Започео је чак и оживљавање, после чега се удаљио и препустио лекарима да ураде најтежи могући посао. На срећу успели су, док је Кјаер био уз Ериксенову супругу. Сцене су биле језиве, слике су обишле планету која је занемела.
Тих неколико минута трајало је као вечност, слутило је на најгори могући сценарио и нешто што би лако могло да одложи комплетно Европско првенство које је тек почело.
Ипак, муњевита реакција Кјаера и лекара утицали су на то да Кристијан Ериксен преживи, а његово срце је после коришћења дефибрилатора наставило да куца. Убрзо се огласио и из болнице и утакмица која је прекинута је настављена.
Шок је био огроман, Данци су наводно били уцењени од стране УЕФА да одиграју тај меч што је касније открио њихов легендарни голман Петер Шмајхел.
И изгубили су, али су били победници што су уопште изашли на терен и што је њихов најбољи фудбалер победио најважнију утакмицу у животу.
„Када смо сви стали око њега у том тренутку смо се плашили да гледамо како умире. Још памтим шта смо сви шапутали или мислили у нашим главама. 'Молим те, извуци се из овога и преживи', изјавио је Полсен за немачки Скај и наставио.
„Када сам поново на снимку погледао како је све изгледало и шта се издешавало тог дана емоције су прорадиле. Било је тешко јер се одмах сетиш свега. Све се врати. Хвала Богу што је испало овако па сви можемо да причамо мање више нормално о томе, јер је суштински позитивна прича. Много људи је умрло када се нашло у Кристијановој ситуаицији. Имао је среће што се десило на мечу и што је имао медицинску помоћ на располагању. Лекари су правовремено реаговали и успели су да га врате“, истакао је Поулсен.
Уследио је тежак период за десетку Данске, али ништа није прече и важније од тога што је остао жив и што је могао поново да буде уз своју породицу.
Кристијану Ериксену је уграђен дефибрилатор који прати рад његовог срца за које се и даље не зна због чега је престало да куца на кратко, а како у Италији не може да се игра фудбал са дефибрилатором, Интер је после неколико месеци био приморан да раскине уговор са њим.
Ипак, постоји велика вероватноћа да ће Кристијан Ериксен наставити да трчи за лоптом и да ће то чинити на највишем нивоу. Помињао се чак и Ајакс као његов нови-стари клуб, али од тога нема ништа, па је данас у међувремену почео да тренира са швајцарским трећелигашем Кјасом, претходно је тренирао у Данској са Оденсеом.
„Заиста смо срећни што Кристијан Ериксен тренутно ради на форми на нашим теренима“, рекао је спортски директор данског клуба.
Најважније је да је фудбал тог 12. јуна 2021. године добио назад Кристијана Ериксена који је победио утакмицу живота, а Европско првенство је настављено и одиграно је до краја упркос хорору са Паркен стадиона и лудовању вируса корона.
Рони Брунсвајк - Sputnik Србија, 1920, 02.01.2022
СПОРТ
„Јунак“ године: Са потернице Интерпола – на фудбал! /фото/
Српски репрезентативац Душан Тадић - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2022
СПОРТ
Мајстор магичне „левице“ за Спутњик: Година из снова, а Србија као печат – десила се магија!
Дејан Рамбо Петковић - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2022
СПОРТ
Како се калио Рамбо /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала