- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Гутереш поздравља изјаву нуклеарне петорке и чека даље кораке

© REUTERS / MOHAMED AZAKIRГенерални секретар УН Антонио Гутереш
Генерални секретар УН Антонио Гутереш - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
Пратите нас
Генерални секретар УН Антонио Гутереш поздравља изјаву лидера Русије, Сједињених Америчких Држава, Кине, Велике Британије и Француске о спречавању нуклеарног рата и чека детаље о даљим корацима у том правцу, наводи се у саопштењу портпарола генералног секретара УН Стефана Дижарика.
„Генерални секретар поздравља заједничку изјаву држава које поседују нуклеарно оружје о спречавању нуклеарног рата и трке у наоружању“, рекао је Дижарик.
Према његовим речима, генерални секретар УН је охрабрен посвећеношћу нуклеарних сила да предузму мере за спречавање нуклеарног рата.
„Он се нада да ће видети даље детаље о будућим иницијативама“, додао је портпарол.
Дижарик је истакао да Гутереш цени што нуклеарне силе препознају потребу да испоштују своје обавезе у области неширења, разоружања и контроле наоружања, укључујући и обавезе из Споразума о неширењу нуклеарног оружја које се тичу нуклеарног разоружања.
Раније су лидери нуклеарне петорке (Русија, САД, Кина, Велика Британија, Француска) издали заједничко саопштење о спречавању нуклеарног рата и трке у наоружању. Према речима портпаролке Министарства спољних послова Русије Марије Захарове, саопштење објављено 3. јануара припремљено је на руску иницијативу.
„Печурка“ после детонације „Цар бомбе“ 1961. године - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2022
РУСИЈА
Изјава нуклеарне петорке – историјски догађај и добар почетак године
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала