- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Жртвени ГОАТ

© REUTERS / ASANKA BRENDON RATNAYAKEНавијач у Сиднеју пружа подршку Новаку Ђоковићу
Навијач у Сиднеју пружа подршку Новаку Ђоковићу - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2022
Пратите нас
Пакао који је Новак Ђоковић преживео по доласку у Аустралију, а који и даље траје, остаје необјашњен. Вероватно ће тако и остати док српски тенисер не изађе из карантина и објасни шта се тачно десило, па до тада има простора само за анализу засновану на чињеницама. Како је Новак Ђоковић, најбољи тенисер света, постао жртва аустралијских политичара?
Током Ђоковићевог боравка у Аустралији једино што је било константно је било то да ништа није било константно, уз то да је третман који је добио српски тенисер био испод нивоа који би требало да има било која особа на планети.
Ставови аустралијских политичара мењали су се чешће него Новакове чарапе, с обзиром на то да су му ствари остале на аеродрому и након што је он пребачен у мигрантски хотел „Парк" у Мелбурну – познат по неславној историји.
Сва дешавања, међутим, падају у воду када се узме у обзир то на који начин је Новак добио упутство да се брже боље врати одакле је дошао, односно након што му је речено да улази у процес за депортацију.
Новак Ђоковић, Аустралијан опен 2021. - Sputnik Србија, 1920, 05.01.2022
СПОРТ
Државни непријатељ број 1 – шта Аустралија сада хоће од Ђоковића
Српски тенисер се изборио да до понедељка остане у Аустралији, избили су протести испред хотела, уз окупљања и у Србији, али и поред много објашњења политичара и саопштења организација – и даље, практично, никоме ништа није јасно.
Лист „Ејџ“ писао је да је Влада државе Викторија одбила касни захтев да потврди визу Ђоковићу, неколико сати пре него што је он слетео у Мелбурн, а извор из Тенис Аустралије тврди да је тај потез „представа за јавност“ која је за циљ имала таргетирање Ђоковића, а не других играча који су већ ушли у Аустралију са медицинским изузећем.
Овај, према речима породице Ђоковић, дипломатско-политички инцидент се десио непосредно пред Аустралијан опен, турнир на којем је Ђоковић био први фаворит и на којем се очекивало да подигне 21. Гренд слем трофеј у каријери.
Тиме би престигао Роџера Федерера и Рафаела Надала и у овом историјском параметру и према многима званично постао највећи свих времена у свом спорту, такозвани ГОАТ, према енглеској скраћеници за такав наслов, а који, без тачака, у нормалном говору значи јарац.
У случају Ђоковића, тај јарац је жртвени.

Шта се десило по Ђоковићевом доласку у Аустралију

Новаково задржавање на граничном прелазу је у први мах објашњено тврдњом да је проблем била виза. Наводно.
Ђоковић је, како су пренели медији, није имао захтев за праву верзију визе, односно ону на којој је назначено да је предвиђена за особе са медицинским изузећем од обавезне вакцинације против вируса корона.
То се испоставило као прва велика лаж, према информацијама Новаковог брата Ђорђа, бившег директора турнира Пола Мекнамија и извора аустралијских медија.
„Новак и Новаков тим није могао у било ком случају да директно контактира федералне власти у Аустралији. Једини начин је преко Тениског савеза Аустралије. Они имају партнерски договор о изузећима. Постоје три разлога. Није Новак аплицирао, аплицирао је ТС Аустралије, баш као и други тенисери који нису задржани“, рекао је Ђорђе Ђоковић, иначе и директор Србија опена, турнира из серије 250 у Београду.
Ситуација се додатно погоршала када је објављено да су тројица тенисера већ ушла у Аустралију (Зверев је касније потврдио да је број тенисера пет) са истим медицинским изузећем које је тражио, односно имао Новак, што је потврдило неколико извора из аустралијских медија.

Скот Морисон – популиста коме је Новак сламка спаса

На крају се, после доста буке око наводно погрешне визе, потпуно заборавило да се виза уопште и помињала, па је прича прешла на медицинско изузеће.
Медицинско изузеће се добија из неколико разлога за улазак у Аустралију и тако је практично од почетка пандемије, то је прва чињеница. Оно постоји као опција и за обичне људе, није честа, али се користи, како је за Спутњик потврдила Јелена Киш, имиграциони агент из Сиднеја.
Друга чињеница је да је Новак Ђоковић добио медицинско изузеће од стране два независна панела, једног постављеног од стране државе Викторије у којој се налази Мелбурн, а другог постављеног од стране Аустралијан опена.
„Тако функционишу ствари. Државе људима дају изузећа за улазак и тако функционишемо већ две године. Нема промене код тога. Влада Викторије је донела своју одлуку. Њих питајте зашто су донели ту одлуку. Хвала“, одговорио је премијер Аустралије Скот Морисон на питање зашто је Новак добио медицинско изузеће.
Неколико сати након што је то рекао, господин Морисон, којем се политичка столица љуља већ неко време због лошег вођења у пандемијским околностима, погазио је своју реч и потпуно променио став.
Одједном кренуле су да круже информације да ће Новак проћи ригорозну проверу од стране Граничне полиције која ће га пустити да уђе у земљу само ако њима представи довољно јаке доказе о разлозима из којих је добио медицинско изузеће.
Дакле, Новак је морао да докаже Граничној полицији да је оправдано добио медицинско изузеће, које су му претходно дали лекари државе из које је та Гранична полиција.
„Ако његови докази не буду довољни, онда га нећемо третирати другачије и првим наредним авионом ћемо га послати кући“, предомислио се Скот Морисон, који је након што је Новаку одбијена виза – ликовао.

Ђоковића је одбио навијач Надала

Да цела ситуација буде још надреалнија, извесна Џала Палфорд, вршилац дужности министра спорта Викторије појавила се на тој позицији као гром из ведра неба, пошто је министар спорта Викторије Мартин Пакула.
Министар Пакула је био један од два човека који су се најчешће обраћали јавности пред Аустралијан опен, говорећи о томе каква ће правила бити у Аустралији током турнира што се тиче путовања, вакцинације и сличног.
Уместо Пакуле појавила се министарка Палфорд, док је поменути други човек, премијер Викторије Данијел Ендрјуз, такође нестао из јавног ока.
Ендрјуз и Пакула, истини за вољу, нису били наклоњени невакцинисаном Ђоковићу, али су се уместо њих појавили Џала Пакула, на чијем сајту пише да је министарка иновације, медицинског истраживања и дигиталне економије, а која је одједном постала вршилац дужности министра спорта, и премијер Скот Морисон – јер су поменути министри отишли на одмор непосредно пред највећи спортски догађај у својој земљи, односно држави.
Занимљиво је и што је поменута госпођа Палфорд у једном интервјуу изјавила, пред камерама (на самом крају приложеног видеа), „да се нада да ће Надал победити“.
Иста та особа је одбила да подржи визу Новака Ђоковића на аеродрому. Да, особа која је била главна за питање Ђоковићеве визе што се државе Викторије тиче – државе чији су лекари српском тенисеру дали медицинско изузеће – је одбила да му на основу тога изда визу, односно подржи издавање визе, након чега је кренуо хаос.
Из јавности је нестао и Крег Тајли, директор Аустралијан опена, али сасвим је јасно да је лоптица из његовог поља пребачена у деловање политичара, што би свако његово појављивање у медијима поводом Ђоковићевог случаја било бесмислено.
Још бесмисленије после објаве привремене председнице Владе Викторије Џасинте Алан, која га је оптужила да је директан кривац за проблеме у комуникацији јер том телу није пренео информације од федералних власти о кориговању правила за добијање медицинског изузећа, која су искључила прележан вирус као разлог за то.
Даљим истраживањем се показало да на званичном сајту Викторије и даље стоји да је прележана корона у шест месеци валидан разлог за медицинско изузеће.

Садистичка игра

Комплетно замешатељство је довело до тога да је Новак Ђоковић добио медицинско изузеће за учешће на Аустралијан опену, али не и за улазак у државу, што је сазнао тек након што је превалио пут из Марбеље до Мелбурна, одлучио да жртвује провођење празника са породицом и након што је без икакве сумње (с разлогом) мислио да ће играти Аустралијан опен.
Новак је у соби на аеродрому провео осам сати, а током тог периода су аустралијске власти вероватно већале о томе шта урадити.
На крају је закључак био тај да Новак није имао довољно добре доказе који би потврдили да је заслужио медицинско изузеће. Медицинско изузеће које му је држава Викторија одобрила, али је га оборила федерална власт и то док је Ђоковић био у авиону за Аустралију.
Читајући између редова, Гранична полиција је заједно са премијером Скотом Морисоном и осталима, једним делом своје одлуке индиректно оптужила Новака Ђоковића да је лажирао доказе.
Сагледање оног што је већ виђено каже да је у Аустралију ушло неколико тенисера са медицинским изузећем, који су остали анонимни, а убрзо се показало да су међу њима чешка тенисерка Рената Ворачова, која је практично ухапшена и приведена у исти хотел као и Новак – упркос томе што је у Аустралији провела недељу дана и играла један турнир.
Друга особа је неименовани званичник који је, када је видео шта се дешава са Новаком и Ренатом, брже-боље решио да напусти земљу.
То не мења чињеницу да су те две особе, уз потенцијално још неку, ушле са идентичним папирима о медицинском изузећу као Новак – без икаквих проблема.
Нико од њих није сетио гнев Комонвелта, све док најбољи тенисер планете није једини јавно објавио да је добио такву потврду, пошто је претходно документацију, под анонимним потписима, прегледала и одобрила не једна, већ две лекарске комисије.

Да ли је Ђоковић погрешио?

С обзиром на то да су медицинско изузеће сви добили од истих комисија и да су сви имали исте визе јер су за њих аплицирали исти људи – шта је то требало Новак да уради да он једини не добије дозволу да уђе у Аустралију?
Шта је то урадио Новак – човек којем су доступни практично сви ресурси на свету које пожели – да би се десило оно што тврде Скот Морисон и њему слични?
Зашто је Новак добио визу и медицинско изузеће и зашто му је речено од стране људи који доносе одлуке да може да дође у Аустралију, а тек онда, када је стигао, да нема потребна документа?
Да ли неко мисли да је Новак Ђоковић понео документа која он мисли да ће бити довољна, а не она која му је речено да понесе како би ушао у Аустралију?
Зашто је премијер Скот Морисон рекао да је одлука Викторије валидна у давању медицинског изузећа, а онда спровео рацију на аеродрому само у једном примеру од неколико идентичних?

Подилажење измученом народу

Једини који су сем Ђоковића у целој овој ситуацији изиграни су Аустралијанци – не политичари, већ они који представљају обичан народ. Они који, како је рекао познати кошаркаш Ендрју Богут, зависе од „неспособних политичара“.
Скоро две године Аустралија и Викторија имају на снази неке од најригорознијих мера и бројним Аустралијанцима је забрањено да се врате кућама у неким периодима упркос томе што су били вакцинисани.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2022
СПОРТ
„Фали ти још један папир“: Како је бирократа покушао да згази Новака и поклонио му – победу живота
Аустралијски народ се током пандемије пропатио и донекле је јасно зашто је киван на то да неко може тек-тако да добије медицинско изузеће за улазак у земљу, док многи од њих добрим делом претходне две године нису могли да пређу преко кућног прага.
Али, како је Новак Ђоковић за то крив? Крив је јер је правио правила, након чега је изигран од стране аустралијских власти ради добијања јефтиних политичких поена.
И зашто? Па, зато што је Новак Ђоковић, зато што је најбољи тенисер света, сасвим извесно и свих времена и његово име далеко даље озвања у групи од 26 играча који су затражили и добили шансу да без вакцинације уђу на територију Аустралије.

Два потеза која Новак није морао да повуче

Новак је све ово могао да избегне да се вакцинисао, што је била поента помало бездушног коментара његовог великог ривала Рафаела Надала.
Говорећи о свему што се десило било би несавесно не поменути Новаков вакцинални статус, односно то да, како ствари стоје, он није вакцинисан.
Закључак приче о невакцинисању је тај да је ово само почетак великих проблема са којима ће се српски тенисер суочити током 2022. године, пошто је евидентно да ће на већини турнира широм света, ако не и свим турнирима, бити обавезна вакцинација, уз мале шансе да игде другде, поготово после овог скандала, буде дозвољено медицинско изузеће.
Новак, дакле, ризикује да пропусти све Гренд слем турнире у сезони и многа друга велика такмичења, али ће морати и да пази којим вакцинама се имунизује, ако одлучи да то уради, јер, на пример, „Спутњик Ве“ не важи у Аустралији. Тој истој Аустралији која тврди да је све ово што је урадила Ђоковићу урадила из здравствено-безбедносних разлога.
© Sputnik / Лола ЂорђевићОкупљање испред Скупштине Србије у подршци Новаку Ђоковићу у Аустралији
Окупљање испред Скупштине Србије у подршци Новаку Ђоковићу у Аустралији - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2022
Окупљање испред Скупштине Србије у подршци Новаку Ђоковићу у Аустралији
Други потез је везан за то да када је објављено да ће учествовати на Аустралијан опену, објављено је и да ће први тенисер планете то урадити јер је добио медицинско изузеће.
Та информација могла је да остане потпуно у тајности, што потврђује чињеница да нико од осталих играча који су добили изузеће то није јавно објавио, а вероватно ни не планира.
Новак је у објави на Инстаграму рекао да је кренуо пут Аустралије јер је добио медицинско изузеће, након чега је настао талас невероватног притиска јавности на аустралијске државнике.
Да се Новак само појавио у Аустралији – проблема не би било. Ушао би у земљу најнормалније и док ви читате овај текст, припремао се за поход на Аустралијан опен.
Зашто? Зато што је, сада је већ очигледно, цео проблем настао због тога што се јавност побунила против Новаковог медицинског изузећа, а политичари, на челу са премијером, су ту видели прилику коју нису желели да пропусте.
„Могуће објашњење је политичко: Федерална влада је била спремна да пусти Ђоковића, све док се јавност није побунила. Тада су видели прилику да победе на пољу морала и тиме скрену пажњу са проблема који представља мањак брзих антигенских тестова“, закључује се у тексту портала „Ејџ“.
И док Новак чека понедељак и процену суда шта ће се и како дешавати, стижу гласови правника да ће он, уколико је правосуђе у држави каква је Аустралија независно од политичких утицаја, добити случај, министри се утркују у изјавама у којима величају своју посвећеност очувању јавног здравља, а истовремено бројеви заражених скачу из дана у дан.
Новаков случај је због велике пажње заинтересоване јавности искоришћен као добар мамац за лаковерне припаднике бирачког тела да поверују у способност свог политичког врха, али то може не само да буде прича кратког даха, већ да се врати као бумеранг и до краја оголи лицемерје и неспособност носилаца извршне власти, чим народ буде схватио да Ђоковић није његов највећи непријатељ и да није урадио ништа што већ није прописано законима.
Али, остаће упамћено у историји света и спорта, дипломатије, политике, да је један врхунски спортиста, најбољи у свом послу, постао жртва намере једне власти да замаже очи јавности и прикаже себе у другачијем светлу.
Такав посао, по правилу, не излази на добро, али то је већ ствар којом ће морати да се баве Морисон и његова дружина, Новак је на овај или онај начин из свега изаћи као апсолутни победник, као што је то готово увек био случај када се нађе на најмањем континенту.
Сада свима остаје да сачекају понедељак, када је заказано суђење између Новака Ђоковића и Министра унутрашњих послова Аустралије (у поноћ по српском времену).
„Бог види све“: Новак се јавио из „заточеништва“
Свештеник којем је забрањено да види Ђоковића: „За 46 година никоме није одбијена пастирска посета“
„Ђоковић није криминалац или терориста“: Србија упутила протест амбасадору Аустралије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала