- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Столтенберг: Можемо да постигнемо компромис са Русијом

© AP Photo / Olivier MatthysГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2022
Пратите нас
Преговори са Русијом могли би се протегнути на серију састанака у циљу проналажења прихватљивих решења за све стране и компромиса, сматра генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.
Столтенберг је истакао да је Алијанса и раније доказивала да се у односима са Русијом могу постићи компромиси и пронаћи решења.
„Познајем историју Русије. Они су вековима имали сукобе са суседима“, рекао је Столтенберг у интервјуу за „Фајненшел тајмс“ и додао да „Русија има алтернативу: сарадњу и рад са НАТО-ом“.
„Спремни смо да тежимо унапређењу односа“, истакао је он.
Он је додао да су Сједињене Америчке Државе и Северноатлантска алијанса спремне да са Русијом разговарају о мерама за смањење ризика, посебно у погледу контроле наоружања и напора за обезбеђивање веће транспарентности војних активности, као и о каналима везе.
Истовремено, генерални секретар НАТО-а сматра да је неприхватљив захтев Русије да Украјина не уђе у Алијансу. Столтенберг је навео да такав захтев крши „основне принципе” НАТО-а.
Дипломата је додао да постоји могућност да се дође до заједничког политичког решења за ситуацију око Украјине, узимајући у обзир забринутост Русије.
„Могуће је да се заједно пронађе пут, политички пут напред, као и да се узму у обзир забринутости Русије... Али ризик од сукоба и даље постоји“, истакао је он.
Увече 9. јануара планиран је први сусрет руске и америчке делегације у формату вечере. То су „прелиминарни“ преговори. Главни део дискусије одржаће се у понедељак, у затвореном формату, на територији сталне мисије САД при Канцеларији УН у Женеви.
Америчку делегацију на преговорима предводиће први заменик државног секретара Венди Шерман.
После консултација Русије и САД, у Бриселу ће се одржати састанак Савета Русија-НАТО, а у Бечу ће се одржати консултације на платформи Организације за европску безбедност и сарадњу.
Крајем 2021. Русија је објавила нацрте споразума са САД и договора са НАТО-ом о безбедносним гаранцијама. Москва, између осталог, захтева од својих западних партнера правне гаранције против даљег ширења НАТО-а на исток, уласка Украјине у Алијансу и отварање војних база у постсовјетским земљама.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 09.01.2022
РУСИЈА
Москва о предстојећим преговорима у Женеви: Желимо да се бавимо питањима безбедности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала