- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Српски метеоролог открива да ли ће у јануару бити још пролећних температура

CC0 / Pixabay / Зимска идила
Зимска идила - Sputnik Србија, 1920, 10.01.2022
Пратите нас
У већем делу Србије до четвртак температуре ће бити испод нуле, тако да ћемо имати четири ледена дана у низу, изјавио је метеоролог Слободан Совиљ. Он, међутим, не искључује могућност пролећних температура до краја месеца.
Совиљ је рекао да се престанак снежних падавина очекује сутра крајем дана, додајући да се средином недеље очекују умерени и јаки јутарњи мразеви.
Како је упозорио, од среде до петка очекују се изузетно ниске температуре које ће ићи од -15 до -8 степени.
„Очекујемо задржавање снега на тлу бар 7-10 дана у зависности од региона, а максималне температуре за дане викенда и почетком наредне недеље биће између нула и пет степени, а затим се очекује њихов лагани пораст“, казао је Совиљ.
Он је за ТВ Танјуг рекао да ће вечерас у Београду бити могућа краткотрајна киша уз стварање поледице, а током ноћи се очекује наставак снежних падавина.
Навео је и да је тренутна висина снежног покривача на ширем подручју града око пет центиметара, а да је на подручју Космаја измерено и до 15 центиметара снега.
„С обзиром на то да ће снежних падавина бити и данас и сутра на подручју Београда, очекујемо да ће пасти додатних пет до 15 центиметара на подручју града“, казао је Совиљ.
Подсетио је да је на снази упозорење Републичког хидрометеоролошког завода за западну, централну и југозападну Србију због снега.
„У тим деловима је издат наранџасти метеоаларм који подразумева и више од 15 центиметара снега за 12 часова, тако да ће укупна висина снега на том подручју достићи и до 30 центиметара у нижим пределима“, рекао је Совиљ.
Упитан има ли шансе да се до краја месеца врате пролећне температуре, Совиљ је одговорио да је то могуће, јер је за наше поднебље карактеристична смена топлих и хладних периода.
Како је навео, пораст температуре се очекује око 20. јануара.
„Тренутна процена РХМЗ-а је да би средња јануарска температура била од 0 до 4 степена, уз појаву 5-10 ледених дана у нижим пределима“, додао је Совиљ.
ДРУШТВО
РХМЗ упозорава на ледену кишу и снег, упаљена два метео-аларма
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала