- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Велики проблеми у Бору: Честе крађе, лопов из круга фабрике изнео чак 1,7 тона бакра

© Фото : Љ. Алексић/РТБ БорРТБ Бор
РТБ Бор - Sputnik Србија, 1920, 11.01.2022
Пратите нас
Првог дана Божића забележено је 27 покушаја крађе секундарног бакра из погона компаније „Србија Зиђин Копер“, саопштила је данас та компанија.
Како су навели, крађа је спречена, јер су крадљивци удаљени из фабричког круга пре него што су успели да изнесу бакар тежак 314 килограма.
Компанија је навела да је у покушају крађе ухваћено 269 особа и додала да је у првој недељи јануара у 86 наврата укупно 747 људи покушало да отуђи тону секундарног бакра и осталог отпадног метала.
У саопштењу се тврди да је 5. јануара борска полиција у комбију пронашла 1.762 килограма секундарног бакра, а заплењено је и 240 литара дизел-горива, као и пет алуминијумских високонапонских каблова.
Додаје се да је другог дана Божића у 12 покушаја 130 људи пробало да украде око 200 килограма бакарне шљаке и одливака, а том приликом две особе предате су полицијској управи на даље поступање, док су остали удаљени са места догађаја.
Полиција у Бору је због сумње да је извршио кривично дело тешка крађа, ухапсила суграђанина П.С. (27).
Сумња се да је у претходних месец дана из круга компаније у којој је однедавно запослен украо 1.762 килограма секундарног бакра, који је, како се претпоставља, намеравао да прода, пренео је Танјуг.
Њему је по налогу Основног јавног тужилаштва у Бору, одређено задржавање до 48 сати, након чега је, уз кривичну пријаву, приведен тужиоцу.
Како се додаје, заплењено је и 240 литара дизел-горива, као и пет алуминијумских високонапонских каблова који су украдени приликом припреме терена за израду новог колектора.
Финансијер првог истражнвања у Бору 1902. био је Ђорђе Вајферт, а по открићу бакарног рудишта постао је први власник рудног поља, на коме ће већ наредне године настати рудник бакра. - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2021
ДРУШТВО
Хаос у Бору: „Зиђин копер“ на удару пљачкаша — туче, полиција, губици
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала