- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Упозорење Европске агенције за лекове: Превише бустер доза може да ослаби имунитет

© Sputnik / Лола ЂорђевићВакцинација
Вакцинација - Sputnik Србија, 1920, 13.01.2022
Пратите нас
Европска агенција за лекове упозорила је да понављање бустер доза вакцине против вируса корона може имати негативан ефекат на имунитет и да можда неће бити одрживо.
Понављање бустер дозе свака четири месеца могло би да ослаби имуни одговор и измори људе, саопштила је Европска агенција за лекове (ЕМА). Уместо тога, државе би требало да праве већу паузу између бустер доза и да их вежу за хладнију сезону, слично као када је вакцинација против грипа у питању, наводе из те Агенције, преноси Блумберг.
Ова препорука долази у тренутку када се у неким државама разматра могућност друге бустер дозе вакцине, односно укупно четврте дозе, због појаве омикрон варијанте.
Недавно је Израел први увео другу бустер дозу за старије од 60 година. У Великој Британији саопштено је да бустер доза даје добар ниво заштите и да тренутно нема потребе за другим бустером, али да ће размотрити податке.
„Бустер дозе могу да се дају једном, можда двапут, али не би требало да се стално понављају. Морамо да размислимо како да пређемо из тренутног пандемијског у ендемијско стање“, рекао је Марко Каваљери, шеф одсека ЕМА за биолошке опасности и вакцинациону стратегију.
Из ЕМА су додали да би најраније у априлу могли да одобре нове вакцине које циљају специфичне варијанте, што је најављено из појединих фармацеутских кућа, јер је за тај процес потребно три до четири месеца.
 Вакцинација  - Sputnik Србија, 1920, 04.01.2022
ДРУШТВО
Сад је јасно да је потребна четврта доза: Др Ђерлек о погоршању епидемиолошке ситуације у Србији
Здравствени радник даје вакцину пацијенту - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
СВЕТ
Прва особа на свету примила четврту дозу вакцине против корона вируса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала