- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Министарство културе: Констатоване су промене на Мирослављевом јеванђељу - формираћемо комисију

CC0 / Википедија / Мирослављево јеванђеље
Мирослављево јеванђеље - Sputnik Србија, 1920, 17.01.2022
Пратите нас
Министарство културе и информисања саопштило је данас да ће, по пријему дигиталног материјала, на којем су констановане одређене промене, формирати независну, стручну комисију, која ће на крају процеса констатовати стање у којем се налази најстарији српски ћирилични рукопис.
"На бази овог извештаја биће утврђени даљи кораци у циљу враћања документа у најбоље могуће стање и евентуалне превенције од било каквих оштећења, а о свему ће јавност бити благовремено обавештена", наведено је у саопштењу Министарства.
Аудиовизуелно одељење Архива Српске академије наука и уметности завршило је дигитализовану копију Мирослављевог јеванђеља, најстаријег српског ћириличног рукописа.
Копија је данас уручена министарки културе и информисања Србије Маји Гојковић, директорки Народног музеја Бојани Борић Брешковић и управнику Народне библиотеке Владимиру Пишталу, у присуству председника САНУ академика Владимира Костића, саопштено је из Министарства културе и информисања Србије.
Мирослављево јеванђеље - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2021
Најстарији сачувани српски ћирилични рукопис и у дигиталном формату
Снимање Мирослављевог јеванђеља је обављено на основу Споразума о сарадњи Министарства културе и информисања Србије, Српске академије наука и уметности, Народног музеја и Народне библиотеке Србије.
Снимање драгоценог рукописа из 12. века обављено је у специјално опремљеној просторији у Народном музеју, како би били задовољени сви климатски и светлосни услови, а читавим поступком су управљали стручњаци из Аудиовизуелног архива САНУ.
Следећи корак предвиђен споразумом јесте постављање дигитализоване копије Мирослављевог јеванђеља на сајтове установа које су учествовале у процесу дигитализације, као и на Претраживач културног наслеђа Републике Србије.
Снимци на интернет презентацији биће софтверски заштићени, наглашено је у саопштењу Министарства културе и информисања.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала