- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лукашенко: Спас од украјинског и казахстанског сценарија – у новом Уставу

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
Пратите нас
Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је да понављање догађаја који су се десили у Украјини и Казахстану може да се избегне у Белорусији уколико Устав буде основа свих промена.
Остаје главно – а то је усвајање Устава, промена закона, усклађивање са Уставом, учинићемо то, то није проблем, рекао је председник на састанку о резултатима свенародне дискусије о нацрту новог Устава.
Пред белоруским народом су два избора, истакао је председник. У случају усвајања новог Устава на референдуму, уследиће рад на измени законодавства и формирање нових органа власти, објаснио је белоруски лидер. Он је напоменуо да ће наступити други сценарио ако народ одбије предлоге за промену основног закона и ако „остане стари Устав“.

„То је природан процес промена. А треба почети као сви цивилизовани и писмени људи. Основа тих промена треба да буде Устав. Промене могу да се спроведу и на начин да буде горе него у Казахстану – да буде као у Украјини. Према томе, све мора да буде испланирано“, истакао је Лукашенко.

Према његовим речима, уставни амандмани предложени за расправу, као и референдум, изазвали су велико интересовање грађана – у дијалогу учествују све групе и слојеви становништва.
У Белорусији је 27. децембра објављен нацрт амандмана на Устав пред референдум о уставним изменама, који је планиран за другу половину фебруара 2022. године.
Грб Белорусије - Sputnik Србија, 1920, 27.12.2021
СВЕТ
Објављен нацрт новог Устава Белорусије: Да ли Лукашенко одлази?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала