- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Откривена НАТО стратегија у свемиру

© Wikipedia / United States Air Force/Public domainПриказ будућег америчког војног сателита
Приказ будућег америчког војног сателита - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
Пратите нас
НАТО сматра да свемир има растућу важност за његове мисије и страхује да би потенцијални ривали могли да угрозе њихове објекте у орбити, објавила је та алијанса, додајући да задржава право да прогласи напад у свемиру чином рата.
НАТО је објавио своју свемирску стратегију под називом „Свеобухватна свемирска политика“ у којој указује на растућу важност свемира за безбедност и просперитет својих чланица. Западна алијанса изразила је и забринутост да би друге снаге могле да користе свемир за подизање моћи, али и за праћење активности те алијансе или мешање у свемирска средства држава чланица у време конфликта, како би „компликовала“ њихов одговор или „негирала или деградирала“ њихове способности.
Још једна забринутост за НАТО је да би свемир могао да буде искоришћен тако да „оштети или омета економију или јавни живот“ али без „претње силом, коришћења силе, оружаног напада или агресије“.
© Wikipedia / The White House/shealah_craighead/Public domainПредстављање космичких снага америчке војске у Белој кући
Представљање космичких снага америчке војске у Белој кући - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
Представљање космичких снага америчке војске у Белој кући
Ове претње, према процени НАТО, иду од ометања или сајбернапада, до „високих кинетичких способности које производе неповратне ефекте и које могу довести до значајних и штетних дугорочних утицаја на окружење у свемиру“, као што је свемирски отпад.
НАТО дефинише свемир као „суштински међународно окружење“, па и ако Aлијанса није директно укључена у неки конфликт, њена свемирска средства могу се сматрати угроженим.
Овај документ директно наводи и коминике са Бриселског самита из 2021. године, у ком се каже да би претње у свемиру „могле да доведу до позивања на Члан пет“, који подразумева клаузулу заједничке одбране чланица НАТО. Ипак, таква одлука била би донета од случаја до случаја, стоји у документу.
© Wikipedia / Armando Schwier-Morales, U.S. Space Force/Public domainЗаклетва првих припадника америчких космичких снага
Заклетва првих припадника америчких космичких снага - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
Заклетва првих припадника америчких космичких снага
НАТО „нема за циљ да постане аутономни свемирски актер“, остављајући појединим чланицама – као што су САД и Француска – да управљају сопственим војним свемирским програмима, али уз обећање да ће добровољно обезбедити Алијанси „податке, производе, услуге или ефекте који би могли бити потребни за операције, мисије и друге активности Алијансе“.
НАТО је прогласио свемир „оперативним доменом“ још 2019, када су САД формирале посебне космичке снаге као огранак војске. Од тада, Алијанса је формирала свемирски центар као део ваздухопловне команде у бази Рамштајн у Немачкој, а основан је и НАТО свемирски центар изврсности у француском граду Тулузу, пише РТ.
Лансирање Калибара - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
РУСИЈА
Рогозин: Русија мора да поседује противсателитско оружје, ратови ће се водити у свемиру
Стателит у Земљиној орбити - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2021
НАТО отвара пету димензију рата — јасно је против кога
Свемирски брод кружи око Месеца - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 13.07.2020
Рогозин: Америка намерава да формира „НАТО“ у свемиру
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала