- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Експерт објашњава зашто Русија не може напасти Украјину из Белорусије

© Sputnik / Павел Лисицын / Уђи у базу фотографијаВојне вежбе у Русији
Војне вежбе у Русији - Sputnik Србија, 1920, 19.01.2022
Пратите нас
Са 13.000 војника се не може извести озбиљна инвазија на Украјину са територије Белорусије, објаснио је за лист "Взгљад" војни експерт Константин Сивков, назвавши некомпетентним тврдње Стејт департмента да постоји могућност да Москва спрема управо такву операцију.

„Са оперативне тачке гледишта има смисла изводити напад само у случају ако се украјинске трупе заглибе у рату у Донбасу. Тада би било врло паметно да се изведе напад са севера и одсече група украјинских снага из тог правца од главног дела војске са циљем њене ликвидације“, рекао је доктор војних наука Константин Сивков.

„Ствар је у томе да су за то потребне и снаге и средства. Ми их, наравно, поседујемо, али у војним вежбама „Савезничка одлучност“ они нису употребљени. Војне вежбе које се одржавају у Белорусији су малих размера и таквим снагама се не може ићи у неку озбиљну инвазију. У најбољем случају, тамо нема више од 13.000 руских војника“, истакао је експерт.
„Поред тога, све те трупе се налазе на полигонима који су разбацани по региону. За озбиљну офанзиву неопходно је концентрисати снаге и компактно их распоредити. Када је војска разбацана по различитим регионима, не може се изводити озбиљна офанзива“, убеђен је Сивков.
„Стога, најновија изјава америчког Стејт департмента је чисто информативне и пропагандне природе и део је информативне кампање да се оправдају могуће акције Запада у случају војног сукоба између Русије и Украјине. Претпоставка да Русија током војних вежби може напасти Украјину је некомпетентна“, закључио је доктор војних наука.
Руско-белоруске војне вежбе Запад 2017 - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2022
РУСИЈА
Вашингтон „забринут“: Русија може напасти Украјину са територије Белорусије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала